Ukrainske politikere opretter nyt parlament

Udvandringen skete ifølge Reuters i protest mod oppositionens taktik med at blokere afstemninger. Taktikken er blevet brugt siden valget i oktober, hvor oppositionen blev markant styrket, men nu er flertallet, der støtter præsident Viktor Janukovitj, begyndt at stemme om love i det alternative parlament.

Det er helt legitimt i forhold til den ukrainske forfatning, mener en af lederne fra Regionernes Parti, Olexander Jefremov.

»Med 226 stemmer kan parlamentet beslutte at mødes et andet sted (end parlamentsbygningen, red.) og holde sig inden for lovens rammer,« siger han ifølge Reuters.

Men ifølge oppositionen gør regeringsfløjen sig skyldig i et kup på linje med det, som Sovjetunionen oplevede i 1991, da gammelkommunister afsatte Mikhail Gorbatjov.

»Efter torsdagens ulovlige forsøg på at tage magten, vil Ukraine gøre oprør,« siger oppositionsleder og tidligere økonomiminister Arsenij Jatsenjuk.

Tumulten i parlamentet kommer på et uheldigt tidspunkt for den ukrainske regering, der er i forhandlinger med IMF om en økonomisk hjælpepakke på 87 milliarder kroner. Samtidig forsøger man at overbevise EU om at indgå en frihandelsaftale med Ukraine - trods den hårdt kritiserede fængsling af tidligere premierminister Julia Timosjenko.

Dagens Gossip