Ulovlige tilsætningsstoffer og forbyttet kød: Stor test afslører masser af madsvindel i Europa

Skrevet af admin

04/11/2015

Dagens topnyheder

Madsvindel er stadig udbredt i Europa, hvor det kød, vi spiser, ikke altid er det, vi tror.

Det fremgår af en stor undersøgelse, som den europæiske forbrugerorganisation, BEUC, offentliggør onsdag på baggrund af analyser foretaget mellem april 2014 og august i år i syv EU-lande, dog ikke Danmark.

Undersøgelsen afslører, at der for eksempel tit er mindre kød og mere vand, end der står på etiketterne rundt omkring i de europæiske supermarkeder.

Selve kødet kan også være noget helt andet, end man får at vide, og der kan være puttet andre tilsætningsstoffer end angivet i kødet - herunder ulovlige tilsætningsstoffer.

Analyserne har afsløret "tvetydige, unøjagtige og ofte vildledende etiketter", fastslår den europæiske forbrugerorganisation.

Derfor efterlyser den mere handling for at håndhæve EU-reglerne og sikre forbrugerne klar og troværdig information om deres fødevarer.

- De EU-forslag til officielle kontroller, der i øjeblikket diskuteres mellem medlemslandene og Europaparlamentet, må sikre en effektiv lovgivning for bedre at opdage, afskrække og straffe svindel, skriver BEUC.

Det britiske forbrugerorganisation Which? har for eksempel testet lammekød fra 60 restauranter i London og Birmingham.

Det afslørede 24 tilfælde, hvor der var blandet oksekød og kylling i lammekødet, i syv tilfælde var der ikke et eneste gram lam i kødet.

I fem tilfælde kunne kødet slet ikke identificeres, selvom det blev dna-testet for lam, okse, svin, kylling, hest, ged og kalkun.

Nogle frosne kroketter i Holland indeholdt kun halvt så meget kød som oplyst på etiketterne, og i Belgien har man blandt andet fundet svinekød, der var tilsat vand, uden at det fremgik nogen steder.

I Portugal blev hakket oksekød fra 26 slagtere testet, og der blev fundet sulfitter, der ikke er tilladt i frisk kød, i 23 af tilfældene, og i Spanien er der fundet masser af kebabber med kylling og kalkun forklædt som kalvekød.

Forbrugerorganisationer i Storbritannien, Holland, Belgien, Tjekkiet, Spanien, Portugal og Italien står bag undersøgelsen.

/ritzau/