Ulvene kan snart yngle i Danmark: Her vil de slå sig ned

Vi skal til at vænne os til tanken om ulvehyl og firbende rovdyr, der er et nummer eller to større end ræve og mårhunde. Det er nemlig sandsynligt, at flere ulve vil slå sig ned på dansk grund, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

Og ifølge en redegørelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) på Aarhus Universitet vil flere nord- og vestjyske landmænd komme til at befinde sig i ulveland, hvis det fascinerende rovdyr vælger bosætte sig permanent i Danmark, oplyser Naturstyrelsen.

Forskere på Aarhus Universitet konkluderer, at ti områder i Jylland opfylder kravene til, at ynglende ulve vil slå sig ned, og man skønner desuden, at der i Danmark er plads til i alt 80 ulve, der lever i familiegrupper på de udvalgte steder, og 20 strejfende ulve.

I rapporten understreger man, at strejfende ulve vil kunne forekomme overalt i Jylland, men at de ti områder opfylder kravene til, at ynglende ulve også vil slå sig ned. Især de mest øde områder i Nord- og Vestjylland vil være attraktive for ulvene.

Det er ifølge eksperterne »meget forventeligt«, at vi skal til at vænne os til strejfende ulve i Danmark, »da Jylland kan fungere som en slags tragt for ulve, der strejfer mod nord fra Tyskland«, skriver Naturstyrelsen.

Hvis Tysklands spredningsmønster af ulven kan overføres til danske forhold, vil der gå cirka ti år, før de første ulve vil yngle i Danmark, lyder det.

Den mulige ulv i Midtjylland blev søndag fotograferet af et opstillet kamera i Harrild Hede syd for Herning, og ulve-indicierne er kun vokset yderligere, efter at en fåreavler i Hammerum ved Herning mandag - og igen i dag, onsdag - fandt flere af sine får skambidt og yderligere to dræbte natten til onsdag. (BNB)

10 potentielle ulve-områder

Ifølge en rapport udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) på Aarhus Universitet, vil følgende områder være ideelle for ulven:

1) Kallesmærsk Hede, klitplantagerne i Oksby, Vejers, Bordrup, Ål, Vrøgum

2) Ulfborg/Stråsø Plantage og Vosborg og Vind Hede

3) Kronhede og Klosterhede Plantage

4) Stenbjerg/Hvidbjerg/Lodbjerg Klitplantager

5) Hanstholm Vildtreservat/Tved/Vilsbøl/Nystrup/Tvorup

6) Vester Thorup/Lild/Hjardemål/Østerild Klitplantage

7) Rold Skov/Siem Skov/Lille Vildmose/Tofte Skov/Høstemark Skov

8) Estvadgård Plantage/Hjelm og Hjerl Hede

9) Løvenholm/Fjeld Skov og Fuglsø Mose

10) Gludsted/St.Hjøllund/Skærbæk Plantage

Kilde: Naturstyrelsen

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip