UNCHR-chef: Europa kan håndtere migrantkrisen

Skrevet af admin

06/09/2015

Mest læste i dag

Selv om det europæiske asylsystem fungerer dårligt, kan det godt lade sig gøre for landene i EU at samarbejde om at løse den nuværende migrantkrise.

Det siger FN's flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres.

- Det europæiske asylsystem er dybt dysfunktionelt, det fungerer dårligt. Nogle lande gør den nødvendige indsats, mens andres indsats er nærmest ikke-eksisterende, siger han i et interview med fransk radio og tv.

- Med 4000 flygtninge, der dagligt ankommer til Europa, er systemet blevet kaotisk, og der er intet på plads, som gør det muligt at håndtere det på effektiv og human vis, siger Guterres.

Han opfordrer blandt andet til, at der oprettes effektive modtagecentre i de EU-lande, hvor de fleste migranter og flygtninge ankommer til, særligt Grækenland, Italien og Ungarn.

- Det er et meget alvorligt problem, men set i forhold til hele kloden er det ikke en af de største kriser, siger han.

- Det er en håndterbar krise, hvis alle bliver enige om en fælles handlingsplan.

Guterres tilføjer, at antallet af mennesker, der bliver nødt til at flygte fra deres hjem på grund af krig og konflikter, er steget markant på verdensplan i løbet af de seneste år. Hvor der i 2010 var 11.000 mennesker om dagen, var det tal i 2014 steget til 42.500.

- Det betyder, at der er en stigning i konflikter i verden, og at der ikke findes løsninger på gamle konflikter, siger han og tilføjer, at han frygter, at situationen kun vil blive værre.

Røde Kors oplyser søndag ifølge Wall Street Journal, at der befinder sig 5-7000 migranter på grænsen mellem Serbien og Ungarn, som venter på at komme ind i EU.

Søndag eftermiddag var der kommet omkring 1500 migranter til Ungarn fra Serbien, siger ungarsk politi til det tyske nyhedsbureau dpa. I flere uger er der dagligt kommet mellem 1500 og 3000 mennesker denne vej.

Også turen over Middelhavet benyttes af mange migranter. De seneste tal fra FN's Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, viser, at der i år er kommet over 366.000 migranter ind i Europa via Middelhavet.

Omkring 2800 har mistet livet eller er savnet efter den farefulde rejse over havet.

Det er Antonio Guterres' stilling som FN's flygtningehøjkommissær, som Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kandiderer til.

/ritzau/AFP