Underernæring og sult plager Syriens civile

I en ny rapport fra internationalt Red Barnet advarer organisationen om, at hver tyvende barn inde i Syrien er alvorligt underernæret, og at over fire millioner syrere - halvdelen børn - akut mangler mad. Andre nødhjælpsorganisationer i Syrien sætter endda antallet af sultende langt højere, og sikkert er det, at FN har registreret børnedødsfald på grund af manglende mad, manglende lægehjælp og sygdomme, som spreder sig hurtigt på grund af Syriens sønderbombede kloak- og vandforsyningssystem.

Hvor slem situationen reelt er, har ingen af nødhjælpsorganisationer det fulde overblik over.

Store dele af det krigshærgede land er lukket af regimehæren eller af selvbestaltede oprørsmilitser. Selv for neutrale, humanitære organisationer er det for farligt at bevæge sig ind i flere provinser i Syrien. 18 nødhjælpsarbejdere har allerede mistet livet under krigen.

Red Barnet retter derfor en appel til FNs medlemslande om at bruge det forestående FN-topmøde i New York til at kræve fri og uhindret adgang til de hårdest ramte områder i Syrien.

»Vi har ikke kunnet opfylde de helt basale humanitære behov for befolkningen inde i Syrien, og den problemstilling bliver stadig alvorligere. Vi håber, at FN vil bruge sin generalforsamling til at træde i karakter og gøre opmærksom på den lidelse, flere millioner børn og voksne i Syrien er udsat for,« siger Hedinn Halldorsson, presseansvarlig for nødhjælp i Red Barnet, ifølge b.dk.

Internationale konventioner foreskriver, at civilbefolkningen under krigshandlinger har ret til humanitær hjælp - lægehjælp og fødevareforsyninger, eksempelvis. Men i Syrien har både regimehæren og oprørsstyrker forhindret nødhjælp og nødhjælpsarbejdere i at nå frem.

»Det eneste, vi kan håbe, er, at hvis det internationale samfund øger presset og sætter ind med konfliktmægling og krav, vil der kunne findes løsninger, så vores hjælp kan nå frem,« siger Halldorsson.

Det var sulten, der fik 30-årige Fatima al-Ahmad til at flygte ud af Syrien og til flygtningelejren Zaatari i det nordlige Jordan i midten af august.

Berlingske mødte hende og hendes niårige søn, Bashar, i deres nødtørftigt indrettede telt i udkanten af lejren tidligere på måneden. Fatima havde ellers udholdt mere end de fleste hjemme i Syrien. Hendes mor, svigerinde og til sidst hendes mand var blevet dræbt i krigen.

Men da hendes søn begyndte at klage over mavesmerter på grund af sulten, besluttede hun sig for at forlade alt og tage væk:

»Der var ingenting at købe, ingen mad at få. Jeg prøvede en dag at gå over i et andet område af byen, men på vej hjem mødte jeg tre bevæbnede vagter. De slog mine indkøb ud af hænderne på mig; mit sukker og mit mel. Jeg havde intet tilbage at spise i mit hus, og ingen i min familie havde forråd tilbage. Der var intet at gøre,« fortalte Fatima al-Ahmed om sin beslutning.

Hendes fortælling om den forværrede fødevaresituation i Syrien svarer til de indberetninger, såvel FN som Red Barnet løbende har indsamlet.

Ødelæggelserne har sendt millioner af syrere, som før levede gode middelklasseliv, ud i akut fattigdom. Otte millioner syreres indkomst er normalt afhængig af landets landbrugsproduktion, men på grund af krigen har 2013 givet den værste høst i 30 år.

Den generelle inflation ligger på 50 procent, men fødevarepriserne er steget til det dobbelte under den to og et halvt år lange krig. Folk, der før levede relativt komfortable liv, har derfor ikke længere råd til de mest basale fødevarer, men har ofte - fortalte mange flygtninge i Zaatari-lejren - brugt hele deres opsparing og solgt alt, hvad de ejer, herunder deres bil, fjernsyn, husdyr og møbler.

De, der har penge til mad, risikerer livet, når de går ud for at købe ind. Utallige rapporter om bevidste angreb med bomber eller skydevåben på mennesker, der venter i kø hos bageren, er indløbet fra Syrien det seneste år.

Økonomisk vurderes konflikten i Syrien at have sat landet 35 år tilbage. Krigen har kostet landet mindst 460 milliarder kroner eller dét, der svarer til hele Syriens bruttonationalprodukt i knap halvandet år.

Dagens Gossip