Undersøgelse fastslår: HPV-vaccinen er sikker

Den dansk-svenske undersøgelse er den hidtil største af bivirkninger ved HPV-vaccinen, og en million piger indgår i undersøgelsen. Seniorforsker Anders Peter Hviid fra Statens Serum Institut er en af forskerne bag undersøgelsen, og han afviser, at HPV-vaccinen skulle øge risikoen for en lang række alvorlige sygdomme.

»Vi har undersøgt 53 forskellige sygdomme, og vi finder ingen anledning til uro. Vores resultater støtter ikke, at HPV-vaccination øger risiko for en lang række alvorlige sygdomme,« siger Anders Peter Hviid til cancer.dk.

Den nye undersøgelse kommer i kølvandet på sidste uges heftige debat om bivirkninger ved HPV-vaccinen, hvor to praktiserende læger og den vaccinationsskeptiske forening Vaccinationsforum forholdt sig kritisk over for alvorlige bivirkninger, og ikke længere ville vaccinere med Gardasil, som HPV-vaccinen består af.

»Det kan ikke undgå at gøre indtryk, når man hører om piger, der oplever, at de har fået alvorlige bivirkninger efter HPV-vaccination. Jeg forstår godt, at det kan skabe usikkerhed, men det er ærgerligt, hvis frygten for bivirkninger kommer til at overskygge alle fordelene. Vi har her en vaccine som kan forebygge en alvorlig kræftsygdom, og som kan redde hundredvis af liv alene i Danmark,« siger formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen.

Det er ikke unormalt, at der er frygt for alvorlige bivirkninger, når der kommer nye vacciner. Tidligere har MFR-vaccinen mod mæslinger, fåresyge og røde hunde været i søgelyset, da man mistænkte den for øget risiko for autisme hos de vaccinerede. Dengang var det også danske undersøgelser, der ved hjælp af de danske sygdomsregistre fastslog, at vaccinen ikke gav øget risiko for sygdomme.

I Danmark er der givet mere end en million doser Gardasil til cirka 350.000 danske piger og kvinder, og Sundhedsstyrelsen har i 2013 modtaget 786 indberetninger om bivirkninger af HPV-vaccinen, hvor 129 er stemplet som alvorlige.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip