Undersøgelse: Hver femte går ind for tortur

Skrevet af admin

30/12/2015

Dagens topnyheder

Det er i orden, at politiet i yderste konsekvens bruger tortur i opklaringsarbejdet, hvis det kan forhindre terror.

Det mener en femtedel af de adspurgte i en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for DR Nyheder. I undersøgelsen svarer 20 procent af de adspurgte, at de er helt eller delvist enige i det udsagn.

Undersøgelsen er udarbejdet på baggrund af i alt 1002 gennemførte interview med personer på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet online på Epinions Danmarkspanel i perioden 3.-13. december 2015.

Henrik Rønsbo, som er afdelingsleder for organisationen DIGNITY, der kæmper mod tortur, er skuffet over de 20 procent.

- Der er en femtedel af den danske befolkning, der ikke støtter de grundlæggende retsopfattelser, som vi bygger demokratiet på. Det er selvfølgelig bekymrende, at det er så mange mennesker, siger han til DR Nyheder.

- Jeg håber og tror, at folk, hvis man går dem lidt på klingen, siger det her, fordi de ikke ved, at tortur ikke virker, og at det efterlader ofrene som forkrøblede mennesker, siger han.

Professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter understreger, at det ikke er op til de enkelte lande at beslutte, hvor grænsen går, når mistænkte eller fanger skal afhøres.

- Det er en beslutning, man har truffet internationalt i menneskerettighedskonventionerne, der foreskriver, at tortur og andre former for mishandling ikke er noget, der nogensinde må bruges, siger Jens Elo Rytter.

Han mener ikke, at tortur hører til i demokratiske lande.

/ritzau/