Undersøgelse: Hver tredje sygeplejerske udsættes for vold

36 procent af danske sygeplejersker ansat i det offentlige er blevet udsat for vold eller en anden form for truende adfærd på jobbet det seneste år, skriver Avisen.dk.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd (DSR).

- Det er overraskende og uacceptabelt, at tallet stadig ligger så højt, når der har været så meget fokus på problemet de seneste år, siger næstformand i DSR Dorte Steensberg til Avisen.dk.

I februar indgik den daværende SR-regering sammen med SF og Enhedslisten ellers en aftale om samlet at tilføre 21 millioner fra 2015 til 2018 til forebyggelse af vold mod hospitalsansatte.

Men ifølge regeringens finanslovsforslag vil de penge forsvinde igen. De første 12 millioner er brugt. Men det er de resterende ni millioner, som V-regeringen ønsker at sløjfe.

Ifølge Dorte Steensberg er der sket en stigning i antallet af psykisk syge patienter, der har et stofmisbrug og af den grund er mere aggressive.

Socialdemokraternes arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen, er ked af, at det står så slemt til. Derfor synes han også, at regeringens spareforslag er malplaceret.

- Det er uacceptabelt. Når vi ved, at det kan lade sig gøre at forebygge, så er det jo fuldstændig tåbeligt at spare indsatsen væk, siger Lennart Damsbo-Andersen til Avisen.dk.

I DF er man mere tilbageholden med at udtale sig om sagen.

- Vi er ikke helt enige i regeringen om det hele. Men jeg vil vente med at tage stilling, til at jeg har fået uddybet, hvad det er, de vil skære væk og lægge om, siger beskæftigelsesordfører for DF, Bent Bøgsted, til Avisen.dk.

Undersøgelsen viser da også, at det har konsekvenser for sygeplejerskerne.

Hver femte sygeplejerske melder, at de har oplevet psykiske følgevirkninger oven på deres seneste voldsepisode. Og for tre procent har det været så slemt, at de har måttet tage en sygedag efter en voldsepisode.

/ritzau/

Dagens Gossip