Undslupne irakiske al-Qaedafanger drager til Syrien

Derfor er grænsekontrollen blevet skærpet væsentligt siden fængselsangrebene, forklarer en højtstående, irakisk sikkerhedskilde, som betinger sig anonymitet, til Reuters.

»Vi samarbejder med Justitsministeriet om at få alle beskrivelser og registreringer af de flygtede som hjælp til at fange dem igen og sende dem tilbage i fængsel,« siger kilden.

Men frygten er ikke bare, at al-Qaedafolkene når ind i Syrien trods strammere grænsekontrol. Man frygter også, at deltagelsen i krigen i Syrien blot bliver opvarmning til senere angreb tilbage i hjemlandet, fortæller parlamentsmedlem Hakem al-Zamili, som sidder i Sikkerheds- og forsvarsudvalget.

»Disse terrorister vil tage til Syrien for at komme tilbage i al-Qaedaorganisationen og så vende tilbage til Irak igen for at udføre terrorangreb mod det irakiske folk,« siger han ifølge AFP.

Under angrebene på de irakiske fængsler, som al-Qaeda har taget ansvaret for, eksploderede både mortergranater og bomber, og i de omkring 10 timers kampe med sikkerhedsstyrker lød der stribevis af skud.

Ifølge al-Qaeda har aktionen været planlagt i længere tid, for på dagen for kampene var det præcist et år siden, at lederen af den irakiske al-Qaeda-gren, Abu Bakr al-Baghdadi, præsenterede planerne om at få indsatte medlemmer befriet.

Sikkerhedsproblemet, som befrielsesaktionen har skabt, peger sammen med de jævnlige bombeangreb og anden uro i landet, frem mod en usikker tid, fortæller endnu en anonym sikkerhedskilde:

»Mørke dage venter forude for Irak. Nogle af dem, der flygtede, er højtstående ledere i al-Qaeda, og operationen blev udført for denne gruppe af ledere,« siger sikkerhedskilden ifølge AFP.

»De personer, der flygtede, vil arbejde for at begå hævngerninger, hvoraf de fleste vil være selvmordsangreb,« lyder det.

Al-Qaeda i Irak har tidligere lanceret en række lignende angreb med henblik på at få fanger ud af irakiske fængsler.

Dagens Gossip