Ung fra Solhaven: Der er lavet en sammensværgelse

Skrevet af admin

24/01/2014

Dagens topnyheder

Flere af de formodede voldsofre på institutionen Solhaven i Farsø har i fællesskab aftalt, at de skulle få ram på forstanderen, og at de på den måde kunne score høje erstatninger.

Den påstand er fredag fremkommet i et retsmøde i Retten i Aalborg i den omfattende sag, oplyser forstander Søren Virenfeldts forsvarer.

Advokat Henrik Garlik refererer indholdet af den forklaring, som et vidne er kommet med. Vidnet har selv tidligere været anbragt på institutionen i Farsø.

- Fire andre unge har kontaktet ham og forsøgt at presse ham til at blive en del af sagen mod Søren Virenfeldt, siger advokat Henrik Garlik.

- Vidnet har forklaret, at de unge sagde, at de ville gå efter Solhaven og få forstanderen ned med nakken.

- De har også talt om erstatninger på mellem 100.000 og 200.000 kroner, oplyser forsvareren om vidnets forklaring. Men vidnet ville altså ikke være med, fortæller advokaten.

Netop erstatningskrav i den størrelsesorden er blevet rejst af de påståede voldsofres bistandsadvokater.

- Han blev opsøgt på sin bopæl og blev udsat for et voldsomt pres, så det nærmest var trusler, beretter advokaten om vidnets forklaring.

Ifølge advokat Henrik Garliks udlægning er der tale om en form for sammensværgelse.

Blandt de unge, der har kontaktet fredagens vidne, er i øvrigt den person, der fik hele sagen til at rulle ved at indgive en anonym anmeldelse, oplyser han.

- Forklaringen fra vidnet i dag indkapsler og forklarer efter min opfattelse hele sagen, siger advokat Henrik Garlik.

Straffesagen mod Søren Virenfeldt og 11 ansatte blev indledt ved retten i september sidste år.

Anklagerne drejer sig om vold og mishandling mod 21 anbragte unge, og efter planen kan sagen formentlig slutte til sommer.

Både de afhørte unge forurettede og andre vidner har fortalt om vold, uforståelige straffe og konfliktsøgende pædagogik på Solhaven. De tiltalte nægter sig skyldige.

I øvrigt har én af de unge fragået sin oprindelige forklaring til politiet. Denne unge har skrevet et brev til Søren Virenfeldt, og derefter har politiet efterforsket den ændrede forklaring.

- Det har ført til, at anklagerne i dag har droppet to forhold i anklageskriftet, oplyser advokat Henrik Garlik.

Fredag sidst på dagen har det ikke været muligt for Ritzau at få en kommentar fra de to anklagere.

/ritzau/