Ung sydafrikaner første sorte "afronaut"

Ingen i Mandla Masekos familie har nogensinde været uden for Sydafrika, men nu er den unge township-discjockey klar til en tur ud i rummet næste år.

Foran hundredtusindvis af ansøgere fra 75 lande er han udvalgt som en af 23, der vil få en timelang tur med et Lynx Mark II-rumskib godt 100 kilometer ud i rummet. Turen ventes gennemført i 2015.

Den tidligere civilingeniørstuderende, der har måttet sætte studierne på hold på grund af pengemangel, kommer til at opleve vægtløshed og i det hele taget en tur, der normalt koster omkring en halv million kroner.

25-årige Mandla er søn af en rengøringskone og en mekaniker og får high-five'er af naboerne for at have sat Sydafrika på det galaktiske landkort, når han færdes i den beskedne township.

Hans langsigtede plan er at studere rumteknologi og kvalificere sig til rigtig astronaut og som det ultimative mål at plante det sydafrikanske flag på Månen.

Sydafrikas videnskabs- og teknologiminister, Derek Hanekom, ser Mandla Maseko som en rollemodel for den kommende generation af rumentusiaster.

- Hans oplevelse kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, nu hvor Afrika opruster sine ambitioner i rummet med verdens største og kraftigste teleskop, siger Hanekom.

Udvælgelsen er gennemført af Apollo Space Academy og blandt andet sponseret af rumturistorganisationen Space Expedition Corporation (SXC).

I forbindelse med udvælgelsen har han været igennem en række fysiske og andre test.

Han har tilbragt en uge på Kennedy Space Center i Florida, hvor han sprang i faldskærm og fløj i jetfly for at træne g-kraft.

I Florida mødte han og blev fotograferet sammen med den amerikanske astronaut Buzz Aldrin, der var den anden mand nogensinde til at sætte foden på månen med Apollo 11 i 1969.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip