Ung sydafrikaner første sorte "afronaut"

Ingen i Mandla Masekos familie har nogensinde været uden for Sydafrika, men nu er den unge township-discjockey klar til en tur ud i rummet næste år.

Foran hundredtusindvis af ansøgere fra 75 lande er han udvalgt som en af 23, der vil få en timelang tur med et Lynx Mark II-rumskib godt 100 kilometer ud i rummet. Turen ventes gennemført i 2015.

Den tidligere civilingeniørstuderende, der har måttet sætte studierne på hold på grund af pengemangel, kommer til at opleve vægtløshed og i det hele taget en tur, der normalt koster omkring en halv million kroner.

25-årige Mandla er søn af en rengøringskone og en mekaniker og får high-five'er af naboerne for at have sat Sydafrika på det galaktiske landkort, når han færdes i den beskedne township.

Hans langsigtede plan er at studere rumteknologi og kvalificere sig til rigtig astronaut og som det ultimative mål at plante det sydafrikanske flag på Månen.

Sydafrikas videnskabs- og teknologiminister, Derek Hanekom, ser Mandla Maseko som en rollemodel for den kommende generation af rumentusiaster.

- Hans oplevelse kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, nu hvor Afrika opruster sine ambitioner i rummet med verdens største og kraftigste teleskop, siger Hanekom.

Udvælgelsen er gennemført af Apollo Space Academy og blandt andet sponseret af rumturistorganisationen Space Expedition Corporation (SXC).

I forbindelse med udvælgelsen har han været igennem en række fysiske og andre test.

Han har tilbragt en uge på Kennedy Space Center i Florida, hvor han sprang i faldskærm og fløj i jetfly for at træne g-kraft.

I Florida mødte han og blev fotograferet sammen med den amerikanske astronaut Buzz Aldrin, der var den anden mand nogensinde til at sætte foden på månen med Apollo 11 i 1969.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip