Ungarn er klar til folkeafstemning om EU-flygtningekvoter

Skrevet af admin

24/02/2016

Dagens topnyheder

Ungarn vil holde en folkeafstemning om, hvorvidt landet skal acceptere EU's kvoter for flygtninge. Det oplyser den ungarske premierminister, Viktor Orbán, til AFP.

- Regeringen har besluttet at holde en folkeafstemning om det obligatoriske kvotespørgsmål, siger Orban, som ikke nævner en dato.

Orban siger, at EU-kvoterne vil føre til en ændring af de etniske, kulturelle og europæiske kort over Ungarn og Europa.

- Regeringen reagerer på følelserne i befolkningen nu. Vi finder, at en indførelse af kvoter uden befolkningens støtte er det samme som magtmisbrug, siger Orban, der onsdag holdt pressemøde om den bebudede folkeafstemning.

Orbans højreorienterede regering har løbende været i stærk opposition til EU - både i spørgsmål om økonomisk politik, om politiske rettigheder og ikke mindst i forbindelse med flygtningekrisen og EU's håndtering af den.

Den ungarske premierminister har fået bygget et hegn på en 41 kilometer lang strækning ved grænsen til Kroatien.

Han har blandt andet bygget hegn langs grænsen til nabolande - blandt andet på den 175 kilometer lange grænse til Serbien.

Orban siger, at vælgerne vil blive spurgt om, hvorvidt de ønsker, at "EU skal forestå tvangsmæssige forflytninger af ikke-ungarske borgere til Ungarn uden det ungarske parlaments godkendelse."

- Vi kan ikke hen over hovedet på befolkningen - imod den europæiske befolknings ønsker - træffe beslutninger, som vil få alvorlig indvirkning på deres liv og på kommende generationers liv, siger Orban.

Orbans regering stemte i september imod en EU-plan om at fordele 160.000 asylansøgere blandt EU-landene i henhold til et kvotesystem. Planen blev alligevel godkendt.

/ritzau/AFP