Ungarn kalder EU's asyludspil ren afpresning

Skrevet af admin

04/05/2016

Mest læste i dag

Det er afpresning. Det lyder som en aprilsnar.

Sådan er meldingen fra henholdsvis Ungarn og Polen, efter at EU-Kommissionen har fremlagt et nyt flygtningeudspil. Med forslaget vil EU indføre en ny, tvungen omfordeling af flygtninge i medlemslandene.

Og de lande, der ikke vil være med i omfordelingen, må betale sig fra det.

- Det er afpresning, det er uacceptabelt og et ikke-europæisk udspil fra kommissionen, sagde Ungarns udenrigsminister, Péter Szijjártó, onsdag i Prag.

Her holdt han møde med topdiplomater fra en række centraleuropæiske EU-lande.

- Kvotesystemet er en blindgyde, og jeg vil bede kommissionen om ikke at løbe ind i denne blindgyde, sagde Péter Szijjártó.

Ifølge EU-Kommissionens forslag skal prisen for at slippe for tvungne flygtningekvoter være 250.000 euro (knap 1,9 millioner kroner) per flygtning.

Heller ikke Polen er begejstret for idéen om, at et medlemsland må til lommerne, hvis ikke det vil tage imod kvoteflygtninge. Polens udenrigsminister, Witold Waszczykowski, var til samme møde som kollegaen fra Ungarn.

- Jeg spekulerer stadig på, om det er et seriøst forslag, for det lyder som en idé, der kunne fremlægges 1. april, sagde Witold Waszczykowski i den forbindelse.

Mange lande er lodret imod alle forslag om en tvungen fordeling af flygtninge.

Ungarn og Slovakiet har besluttet at klage til EU-Domstolen over EU's obligatoriske flygtningekvoter. Samtidig har Ungarn bebudet en folkeafstemning om kvoterne i løbet af efteråret.

Men EU-Kommissionen klør på. Og ifølge forslaget skal et nyt såkaldt "referencetal" beregnet ud fra et lands størrelse og bruttonationalprodukt danne grundlag for fordelingsmekanismen.

Den skal aktiveres automatisk, hvis et medlemsland modtager uforholdsmæssigt mange asylansøgere.

/ritzau/AFP