Ungarn tager imod Putin trods sanktioner

Skrevet af admin

17/02/2015

Dagens topnyheder

Den russiske præsident, Vladimir Putin, var tirsdag på vej til Budapest, hvor han kunne demonstrere over for verden, at han stadig har en ven i Europa trods sanktioner og spændinger i forbindelse med konflikten i Ukraine.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, er uden tvivl den nærmeste allierede Putin har i EU, selv om den russiske leder også har en vis støtte i Bulgarien, Slovakiet, Grækenland og Italien.

Orbans politiske karrierer blev ellers baseret på en stærk antirussisk og anti-kommunistisk linje i 1980'erne inden kommunismens fald.

Hos en del af den ungarske befolkning er der bekymring over, at Orbán er for tæt på Putin, og omkring 2000 deltog mandag aften i en protestaktion mod den russiske leders første besøg i Budapest siden 2006. De bar bannere med påskrifter som "Putin Njet (Nej)! Europa Ja!"

- Vi protesterer mod, at Orbán gør Ungarn til grin ved at invitere Putin til landet for at gøre hemmelige handler, når krigen raser i vort naboland Ukraine, siger Marton Gulyas, som var med til at organisere aktionen.

I de seneste måneder har de europæiske ledere undgået at have møder med Putin som følge af udviklingen i Ukraine og brud på menneskerettighederne i Rusland.

- Dette er et besøg, som helt klart er vigtigere for Orban, siger den politiske analytiker Andras Racz fra Det Finske Institut for Internationale Anliggender.

Han siger, at Ungarns allierede er bekymrede over, at Ungarn, som er medlem af Nato, rykker tættere på Rusland på trods af de nye spændinger mellem øst og vest.

Ungarn har støttet EU-sanktionerne mod Rusland, men regeringen i Budapest har hele tiden sagt, at den ikke tror på, at de virker efter hensigten.

Sidste år sagde Orbán, at EU havde "skudt sig selv i foden" ved at skade de handelsmæssige bånd til Rusland.

Iagttagere siger, at Putin under sit ophold i Budapest formentligt vil lægge pres på Orban, så denne gør flere indsigelser mod flere europæiske sanktionerne.

Putins besøg finder sted på et tidspunkt, hvor Rusland skal til at finansiere Ungarns eneste atomkraftværk med et lån på 75 milliarder kroner.

/ritzau/AFP