Ungdomspartier giver opsang til EU inden topmøde

»En af hovedudfordringerne for ungdomsarbejdsløsheden i Europa lige nu er, at man i særdeleshed i Sydeuropa har et meget stift arbejdsmarkedssystem. Så et af hovedfokuspunkterne må være, at det fleksible og sikre arbejdsmarked, vi kender herhjemme i Danmark, skal udbredes til resten af Europa,« mener DSU-formand Camilla Schwalbe.

Især nogle medlemslande bør lade sig inspirere af fleksibiliteten i den danske model, lyder det fra VU.

»Der er ingen tvivl om, at især de sydeuropæiske lande har nogle stive arbejdssystemer, som tilbyder en unødvendig form for beskyttelse til ældre medarbejdere, og det er direkte med til at holde de unge uden for arbejdsmarkedet. Jeg kan kun opfordre de europæiske lande til, at man indfører en mere fleksibel arbejdsmarkedsmodel. Det har man gjort i Danmark, og her er ungdomsarbejdsløshed et markant mindre problem, end det er i Sydeuropa,« siger VU-formand Morten Dahlin.

Men her ender enstemmigheden mellem ungdomspolitikerne også. Camilla Schwalbe er ikke i tvivl om, at målrettede offentlige investeringer kan sikre arbejdspladser til unge ledige, mens Morten Dahlin mener, at ekspansiv finanspolitik i Danmark, USA og til dels i EU har spillet fallit, og at det kan være en af årsagerne til den store og stadigt stigende ungdomsarbejdsløshed i Europa.

Torsdag og fredag mødes EUs stats- og regeringschefer i Berlin for blandt andet at finde nye programmer, som skal komme ungdomsarbejdsløsheden til livs. Der er 5,6 millioner unge arbejdsløse under 25 år i EU, og alene i Spanien er arbejdsløshedsprocenten blandt de 15 til 24-årige på 20,6 procent, hvis man vel at mærke modregner studerende og unge, der står uden for arbejdsmarkedet.

Der er allerede kommet nogle tilkendegivelser af nye initiativer, som skal få flere unge i arbejde. Midler fra EUs strukturfonde og fra Den Europæiske Socialfond skal støtte jobskabelsen, og man håber på at kunne fremrykke nogle af de seks milliarder euro, knap 45 milliarder kroner, som er afsat til indsatsen mod ungdomsarbejdsløshed frem mod 2020, så arbejdet kan komme i gang hurtigere.

»Helt konkret har vi bakket op om denne her ungdomsgaranti, der, når en ung er færdig med sin uddannelse, skal give tilbud om praktik, læring, efteruddannelse, inden der er gået fire måneder. Det går ikke, at de unge mennesker går passivt rundt og ikke har noget at stå op til, for så risikerer vi at miste en hel generation af unge, og det kommer til at ramme os selv, fordi vi kommer til at miste arbejdskraft,« siger medlem af Europa-Parlamentets beskæftigelsesudvalg for Socialdemokraterne, Ole Christensen (S).

Han mener, ligesom ungdomspolitikerne, at reformer er en nødvendig del af udviklingen, men han understreger, at EU ikke kan råde over alt. Han opfordrer de unge sydeuropæere til at kræve reformer af deres nationalt valgte politikere.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip