Ungdomspartier: Politisk dovenskab bunder i politikerlede

Men hos Liberal Alliances Ungdom (LAU) og Danmarks Socialdemokratisk Ungdom (DSU) kan man ikke genkende billedet af uengagerede unge. Her peger man på, at mange lider af politikerlede.

»Først og fremmest oplever jeg en masse unge mennesker, som gerne vil være politisk aktive, så jeg mener ikke, at danske unge kan betegnes som demokratisk dovne. Men det er klart, at undersøgelsen giver udtryk for en herskende politikerlede blandt unge, som er problematisk,« siger Camilla Schwalbe, formand for DSU, og uddyber:

»Forleden var der en gymnasieelev, der sagde til mig, at dansk politik på mange måder er blevet en slags Paradise Hotel for voksne, hvor det primært handler om proces og personer i stedet for reelle forandringer. Derudover er der en tendens til, at der bliver talt hen over hovedet på almindelige danskere og måske især unge, når man taler politik i dag.«

Rasmus Brygger, formand for LAU, er enig i, at den manglende interesse er en effekt af politikerlede, men mener samtidig, at »lysten til en politisk post« ikke nødvendigvis fortæller noget om engagement.

»Det er en underlig måde at gøre det op på. Jeg ser heller ikke mig selv på en politisk post i fremtiden, og jeg er da om nogen politisk aktiv. Det kan endda være et sundhedstegn, at vi har en del unge mennesker, der ikke nødvendigvis gider et liv i politik,« siger Rasmus Brygger.

Han understreger, at den faldende valgdeltagelse blandt unge er et problem, som LAU har stor fokus på frem til kommunalvalget i november.

21-årige Nichlas Vind, som stiller op til Europaparlamentsvalget i 2015 for Konservative, mener, at unge mennesker skal mødes i øjenhøjde og anerkendes som voksne mennesker, hvis man skal tendensen til livs.

»Man kan ikke udelukkende basere den her manglende interesse på politikerlede. Den faldende valgdeltagelse blandt unge er jo ikke et nyt fænomen, så jeg tror i lige så høj grad, at det handler om, at man ikke er i øjenhøjde med de unge, og der er blandt andet behov for at lave flere politiske diskussioner på de forskellige skoler og gymnasier i landet, som jeg ser det. Men den enkelte skal selvfølgelig også tage et større demokratisk ansvar,« siger Nichlas Vind.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip