Unge anoreksi-piger deler sulteråd og billeder på Instagram

Skrevet af BNB

04/08/2013
Med 130 millioner brugere er Instagram et af de hurtigst voksende sociale medier og et mødested for unge piger med spiseforstyrrelser. De unge piger lægger billeder af deres udsultede kroppe op og udstyrer dem med hashtags, der fungerer som søgeord. Fototjenesten er blevet et sted, hvor pigerne kan tilbede anoreksien i fred i en digital verden, hvor det er let at bevare anonymiteten, og hvor de voksne ikke følger med. Avisen har fulgt en bruger, der skriver, at hun vil sulte sig i en time for hver gang en anden bruger markerer, at hun »synes godt om« billedet. I løbet af et par dage har 46 brugere markeret, at de »synes godt om« billedet. LÆS OGSÅ: Se de uhyggelige anoreksi-billeder pigerne deler Pigen faster stadig. Hun skriver, at hun ingen energi har, men at hun i det mindste ikke ryster. 369 følger med i, hvordan pigen sulter sig. De markerer, at de »synes godt om«, og støtter hende med kommentarer - ikke i at blive raske, men i at holde fast i spiseforstyrrelsen. Spiseforstyrrelsen er for dem en livsstil, ikke en livstruende sygdom. »Det kan fastholde dem i lidelsen. Hvis de er i behandling, bliver den modarbejdet af de stærke beskeder, de får på Instagram. Jeg kan give dem gode råd og vejledning et kvarter om ugen, men de bruger timer hver dag på Instagram«, siger den norske professor og psykiater Finn Skårderud, der er en af de førende internationale eksperter på området. Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning Det er ifølge Finn Skårderud især unge piger, der bruger Instagram til at dyrke deres spiseforstyrrelse. »Der skabes en subkultur, hvor de dyrker sygdommen, og det skal tages alvorligt, for anoreksi er psykiatriens mest dødelige sygdom«, siger han. Søger man på ordet anorexia får man 822.846 resultater på Instagram og på fire dage er der kommet mere end 20.000 nye billeder til af sultende unge. Anoreksidyrkelsen som livsstil kaldes pro-ana. »I pro-ana-fællesskaber anses pigerne for at være dygtige. Her bliver de anerkendt for det, de kan: at være rigtig gode anorektikere. De oplever en succes, og for nogle er det måske første gang, de oplever det«, siger cand.pæd., pæd.psyk., sygeplejerske og psykoterapeut Conny Abelskov, der har specialiseret sig i pro-ana-fænomenet. Fællesskabet på Instagram kan være farligt for både nuværende og tidligere anorektikere, mener overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser under Region Midtjylland Peter Ramsing. »De kan blive afhængige af det, fordi det underbygger deres idé om, at de ikke er syge, at anoreksien er en livsstil«. Instagram oplyser, at konti, der tilskynder til spiseforstyrrelser, vil blive deaktiveret, ligesom nogle hashtags ikke giver søgeresultater. Firmaet har ikke ønsket at blive interviewet, men skriver i en mail: »Vi mener, at kommunikation om det meget alvorlige emne er afgørende for at skabe bevidsthed omkring problematikken og for at fremme helbredelse«.

Mest læste i dag

Med 130 millioner brugere er Instagram et af de hurtigst voksende sociale medier og et mødested for unge piger med spiseforstyrrelser.

De unge piger lægger billeder af deres udsultede kroppe op og udstyrer dem med hashtags, der fungerer som søgeord. Fototjenesten er blevet et sted, hvor pigerne kan tilbede anoreksien i fred i en digital verden, hvor det er let at bevare anonymiteten, og hvor de voksne ikke følger med.

Avisen har fulgt en bruger, der skriver, at hun vil sulte sig i en time for hver gang en anden bruger markerer, at hun »synes godt om« billedet. I løbet af et par dage har 46 brugere markeret, at de »synes godt om« billedet.

LÆS OGSÅ: Se de uhyggelige anoreksi-billeder pigerne deler

Pigen faster stadig. Hun skriver, at hun ingen energi har, men at hun i det mindste ikke ryster.

369 følger med i, hvordan pigen sulter sig.

De markerer, at de »synes godt om«, og støtter hende med kommentarer - ikke i at blive raske, men i at holde fast i spiseforstyrrelsen.

Spiseforstyrrelsen er for dem en livsstil, ikke en livstruende sygdom.

»Det kan fastholde dem i lidelsen. Hvis de er i behandling, bliver den modarbejdet af de stærke beskeder, de får på Instagram. Jeg kan give dem gode råd og vejledning et kvarter om ugen, men de bruger timer hver dag på Instagram«, siger den norske professor og psykiater Finn Skårderud, der er en af de førende internationale eksperter på området.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Det er ifølge Finn Skårderud især unge piger, der bruger Instagram til at dyrke deres spiseforstyrrelse.

»Der skabes en subkultur, hvor de dyrker sygdommen, og det skal tages alvorligt, for anoreksi er psykiatriens mest dødelige sygdom«, siger han.

Søger man på ordet anorexia får man 822.846 resultater på Instagram og på fire dage er der kommet mere end 20.000 nye billeder til af sultende unge. Anoreksidyrkelsen som livsstil kaldes pro-ana.

»I pro-ana-fællesskaber anses pigerne for at være dygtige. Her bliver de anerkendt for det, de kan: at være rigtig gode anorektikere. De oplever en succes, og for nogle er det måske første gang, de oplever det«, siger cand.pæd., pæd.psyk., sygeplejerske og psykoterapeut Conny Abelskov, der har specialiseret sig i pro-ana-fænomenet.

Fællesskabet på Instagram kan være farligt for både nuværende og tidligere anorektikere, mener overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser under Region Midtjylland Peter Ramsing.

»De kan blive afhængige af det, fordi det underbygger deres idé om, at de ikke er syge, at anoreksien er en livsstil«.

Instagram oplyser, at konti, der tilskynder til spiseforstyrrelser, vil blive deaktiveret, ligesom nogle hashtags ikke giver søgeresultater. Firmaet har ikke ønsket at blive interviewet, men skriver i en mail: »Vi mener, at kommunikation om det meget alvorlige emne er afgørende for at skabe bevidsthed omkring problematikken og for at fremme helbredelse«.