Unge bag NemID-nedbrud idømt betinget fængsel

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

Tre unge mænd i begyndelsen af 20'erne er blevet idømt betinget fængsel på mellem tre og fire måneder for at have lammet systemet bag NemID igennem syv timer.

Det oplyser Retten i Randers.

Angrebet betød, at 3,8 millioner danskere var afskåret fra at kunne tjekke saldoen på netbank eller indtaste skatteoplysninger over nettet ved hjælp af NemID.

Under retsmødet for en uge siden forklarede en af de tiltalte, at hensigten med angrebet var at udstille systemets sårbarhed.

Han forklarede også, at det var forbavsende let at iværksætte angrebet ved hjælp af et selvudviklet værktøj, der gav adgang til datakraft fra en lang række computere.

Det gjorde det muligt at bombardere serveren bag NemID med forespørgsler, som fik serveren til at lukke ned.

Anklager Morten Rasmussen fra Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi havde under retsmødet for en uge side talt for en straf på mellem seks og syv måneders fængsel.

Han sagde dog, at han ville være villig til at acceptere en betinget dom i lyset af, at sagen har været tre år undervejs.

Nu har retten talt, og anklageren er tilfreds.

- Jeg er godt tilfreds. Jeg synes, at retten signalerer, at det her ikke er drengestreger, siger han.

- Det kan godt være, at man sidder på sit lille drengeværelse foran computerskærmen og tænker, at det her er sjovt og hyggeligt, men det er altså sådan noget, der giver tre-fire måneders fængsel. Det er en betragtelig straf og viser, at det er noget, retten ser med alvor på, siger Morten Rasmussen.

Argumentet om, at de unge nærmest handlede i en god sags tjeneste for at demonstrere systemets sårbarhed, giver han ikke meget for.

- At bringe et væsentlig samfundsknudepunkt i knæ i syv timer er ikke måden at gøre opmærksom på en sikkerhedsbrist. Så kunne de unge have skrevet et brev til NemID i stedet, siger Morten Rasmussen.

Han vil nu i samråd med statsadvokaten overveje, om dommen fra byretten i Randers skal ankes.

De tre unge mænd på henholdsvis 19, 21 og 22 år er fra København, Randers og Brande. Alle tre er idømt betingede domme med en prøvetid på et år.

/ritzau/