Unge er mest bange for stress og fyringer

»Virksomhederne skal lytte til tillids- og arbejdsmiljørepræsentanterne og tale åbent om stress, arbejdspres og firmaets økonomiske situation. Det kan tage brodden af mange bekymringer, før de vokser sig store,« siger Marianne Vind, næstformand i HK/Privat.

Hun henviser til, at 36 procent af de unge peger på konstante fyringer som en udfordring på arbejdsmarkedet, mens det samme kun gælder for 27 procent af alle de adspurgte.

Det dårlige psykiske arbejdsmiljø presser desuden 46 procent af de unge mod 34 procent af alle adspurgte i undersøgelsen, og når det gælder frygten for at få stress, er mønsteret det samme.

Tallene er et ildevarslende tegn, mener HK/Privat. Arbejdsgiverne risikerer nemlig, at unge medarbejdere bliver slidt ned af bekymringer, hvis der ikke bliver gjort noget, lyder det. Men ifølge sociolog Emilia van Hauen skal man passe på med at gøre de unges bekymringer til et stort problem. Netop det store fokus på stress har været med til at skabe frygten hos de unge, lyder det fra sociologen.

»Livet er generelt mere presset i dag, end det tidligere har været. Vi lever i en meget kompleks verden, hvor vi skal overskue mange forskellige ting og være en succes på mange områder. Ingen tvivl om det. Men det er samtidig naturligt, at unge kan virke mere bekymrede på arbejdsmarkedet, fordi de ikke har akkumuleret en masse erfaringer, som de kan læne sig op ad, hvis de møder modstand og problemer,« siger Emilia van Hauen.

Hun peger på, at det for unge kan være ekstremt svært at finde ud af, hvor man skal placere sig, så det giver mening og en retning i en verden, der hele tiden forandrer sig. Det er nemmere for de lidt ældre, som allerede har etableret nogle milepæle i livet, men at øge fokus på stress hos unge er ikke nødvendigvis vejen frem, mener sociologen.

»Der er et enormt fokus på stress i forvejen, og når man taler meget om et problem, vokser det som regel også, og bevidstheden om stress kan blive en undskyldning for nogle mennesker. Jeg mener bestemt ikke, at unge er dovne, men en gang imellem har man altså faktisk bare travlt, og man behøver ikke at gå i terapichok af den grund. Nogle unge skal lære, at man skal tage opgaverne en af gangen, hvis man har svært ved at overskue tingene. Sådan er livet,« siger Emilia van Hauen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip