Unge flytter senere hjemmefra

Skrevet af admin

06/08/2016

Dagens topnyheder

Flere unge bliver boende længere hos deres forældre end tidligere. Det viser en opgørelse, som Danmarks Statistik har lavet for Politiken, skriver avisen lørdag.

Danske unge er ifølge Politiken kendt for at være selvstændige og flytte tidligt hjemmefra.

Det særkende blev muliggjort i 1960’erne og 1970’erne med etablering af tusindvis af kollegieværelser og indførelse af SU. Nu viser tallene, at det er under forandring.

Andelen af 18-20-årige hjemmeboende unge er vokset fra 61 procent i 1986 til 70 procent i dag.

Udviklingen har især taget fart de seneste år. Fra 2010 til 2015 voksede andelen af hjemmeboende 20-årige for eksempel med 7 procentpoint fra 47 til 54 procent.

- Det er så markant, at der er tale om mere end tilfældigheder, siger barndomsforsker Ning de Coninck-Smith fra Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet til Politiken.

Udviklingen kan ifølge Lars Dencik, der er professor ved Roskilde Universitet, langt hen ad vejen forklares med øget tilflytning til store byer. Det gør det muligt for flere at bo hjemme under studierne.

Desuden går større andele af aldersgruppen i gymnasiet i stedet for at finde arbejde.

Men en anstrengt boligsituation i store studiebyer som København og Aarhus spiller også en rolle.

- Der er helt klart et større pres på end tidligere. Ved studiestart oplever vi ofte unge, der dukker op på kontoret med deres kufferter og er helt fortvivlede, fordi vi ikke kan give dem et sted at bo, siger direktør Annette Panduro fra Kollegiernes Kontor i København til Politiken.

For tiden står 11.698 ansøgere på venteliste, hvilket er det højeste tal i mange år.

/ritzau/