Unge frygter for fremtiden

Skrevet af admin

26/10/2013

Mest læste i dag

Den danske ungdom er knap så sorgløs længere. Hver femte dansker sidst i tyverne føler sig i dag utryg.

Det viser Trygfondens nye Tryghedsmåling. Utrygheden i den danske befolkningen er på det højeste niveau i ti år. Og det er særligt de unge, der bekymrer sig.

- Danskernes tryghed er generelt faldende, men særligt de unge i tyverne er blevet mere utrygge. Det er påfaldende, siger Anders Hede, forskningschef i Trygfonden.

Mens 14 procent af de 25 til 29-årige følte sig utrygge i 2011, gælder det i dag 21 procent.

- Det er unge mennesker, der nu er ved at være færdige med deres uddannelse, og som kommer ud på arbejdsmarkedet på et meget vanskeligt tidspunkt, siger han.

Nogle har taget en uddannelse, som de troede var et sikkert kort, og nu er der pludselig ingen jobs. Andre bliver tvunget til at tage jobs, hvor de ikke kan bruge deres uddannelse til noget.

Men det er ikke kun de unge, der bekymrer sig om deres om fremtiden. Også resten af befolkningen frygter for deres jobmuligheder.

- Flere er blevet ledige, og dem, der har et job, frygter, at det bliver svært at få et job, hvis de bliver fyret, siger Anders Hede.

15 procent frygter for at miste deres arbejde, 34 procent for at mangle penge, hvis der kommer en uventet udgift i fremtiden og 30 procent for ikke at have penge nok, når de holder op med at arbejde.

Generelt er det økonomien, der skaber utryghed hos danskerne.

- Det er krisen, der skaber usikkerhed. Flere danskere har et meget pessimistisk syn på fremtiden, siger forskningschefen.

Generelt er hver sjette dansker så utryg, at det går ud over livskvaliteten. For to år siden var det knap hver ottende, mens det i 2004 var en ud af 25.

/ritzau/