Unge i fare for at uddanne sig til ledighed

27 procent af de elever, der gik ud af 9. klasse i 2011, forventes ifølge prognosen at bestå en lang videregående uddannelse. Men det er ikke nødvendigvis godt nyt, advarer flere eksperter på området, som avisen har talt med.

»Der er en akademisk opdrift, men man skal gøre sig klart, at det ikke er det bedste for samfundet«, siger formanden for Akademikernes Centralorganisation, Erik Jylling.

Han mener ikke, at der vil være arbejde til de mange akademikere, der vil blive uddannet i de kommende år.

Det er derfor spild af ressourcer at give så mange en akademisk uddannelse, som regeringen har som mål, mener han.

»Uddannelse er godt, men vi skal huske at uddanne os klogt«, siger forskningschef i Kraka Esben Anton Schultz.

»Først og fremmest kan det være et nederlag for dem, som måske ikke kan få et job, der matcher deres uddannelsesniveau, og måske skal arbejde som folkeskolelærer, selv om de har læst på Københavns Universitet. Men også samfundet bruger en masse ressourcer på at uddanne nogle, som kommer til at arbejde med noget, der ligger under deres uddannelsesniveau, og som presser folk med kortere uddannelse ud af arbejdsmarkedet«, siger forskningschefen.

Mens optaget på de videregående uddannelser stiger, bliver erhvervsuddannelserne, der for eksempel uddanner håndværkere, sosu-assistenter og kontorassistenter, fravalgt.

Det er et problem, at de unge ikke tænker i hvilke jobmuligheder deres uddannelse efterfølgende giver, og det er et problem, siger administrerende direktør for tænketanken DEA Stina Vrang Elias.

»Flere og flere tager en uddannelse, men de tager ikke en uddannelse med udgangspunkt i, at det skal kvalificere dem til at få et job. Samtidig kan vi se, at der ikke er nær nok, der tager en faglært uddannelse, i forhold til hvad der er behov for. Vi må spørge os selv, om vi egentlig er på vej den rigtige vej, og vi bliver som samfund bliver nødt til at overveje, hvordan vi vil dække arbejdsmarkedets behov ind«, siger tænketankens direktør til Politiken.

Det bekymrer dog ikke uddannelsesminister Morten Østergaard (R).

»Vores udfordring er ikke, at vi får et for højt uddannelsesniveau. Vores udfordring er, at der ikke er nok, der kommer med på uddannelsesvognen. Så vi skal bare glæde os over, at det går så godt med at tiltrække unge til universitetsuddannelserne«.

Dagens Gossip