Unge i Sverige lader frustrationerne få frit spil

Det forklarer journalist og sociolog Aydin Soei, der har skrevet to bøger om unge mænd i udsatte boligområder i Danmark og Sverige.

»Der er tale om en masse unge, der føler sig som andenrangsborgere, og som føler, at de skal betale ekstra gebyrer, når det handler om at skabe det gode liv for sig selv. De føler sig rent ud sagt som modborgere,« forklarer Aydin Soei.

Han peger på, at følelsen er opstået af en kombination af manglende uddannelse, manglende job og boligområder, som af omverdenen betragtes som ghettoer og kriminelle arnesteder.

»Den fælles europæiske tilstand bunder også i, at de ufaglærte mandejob er forsvundet sammen med industrisamfundet. Det betyder, at hvis du ikke er kommet videre efter folkeskoletiden som mand, så har det ikke bare en betydning for, hvilke typer job du kan få. Det har også en betydning for, om du overhovedet kan komme ind på arbejdsmarkedet. Og det er et kæmpe problem, at så mange mænd, der falder uden for uddannelsessystemet, havner i bunden af samfundet uden mulighed for at få et job og den anerkendelse, der følger med,« siger Aydin Soei.

Natten til fredag stod Stockholm i flammer for femte nat i træk, og for at kunne håndtere urolighederne i hovedstaden har landspolitiet bedt rigspolitistyrelsen om forstærkninger fra andre distrikter i Sverige.

Ifølge flere svenske medier blev en politistation og to skoler sat i brand, og i alt rykkede politiet i Stockholm ud 70 gange. Aftonbladet skriver, at udrykningerne førte til 16 anholdelser, og at de pågældende personer alle er mellem 14 og 21 år.

Urolighederne i Stockholm og forstæderne til byen begyndte søndag i kølvandet på drabet på en 69-årig mand, der havde indvandrerbaggrund. Han blev dræbt, da han truede betjente med en machete. Det har ført til beskyldninger om racisme og skabt røre i indvandrermiljøet. Flere svenske kommentatorer har efterfølgende fremhævet, at uroen bunder i sociale problemer.

Jörgen Ohlsson, som er chef for politiets ungdomssektion i Solna, har sagt, at de unge »fører en form for guerillakrig«.

»De unge laver nålestik, hvor de sætter biler og skoler i brand. De er maskerede, forsvinder hurtigt og gør det igen og igen. Der er smalle gader og mange gangbroer i områderne. Det er vanskeligt at køre med politi­biler og svært at fange dem,« har han udtalt til svenske medier.

Aydin Soei understreger, at man skal passe på med at sige, at det blot er samfundets skyld.

»I sidste ende er det jo de unge selv, som vælger at sætte ild til deres egne boligområder. Og dermed kommer de også til at bekræfte det samme billede, som de forsøger at tage afstand fra. Så bekræfter de netop, at deres boligområder og dem, der bor der, er nogle, som er kriminelle og ikke er til at stole på«.

Tilbage i februar 2008 opstod der uroligheder på Nørrebro i København med hærværk og afbrænding af biler. Optøjerne lagde kimen til flere dages optøjer, som spredte sig til flere dele af landet.

Dagens Gossip