Unge kan næppe klandres for ringe valgdeltagelse

Skrevet af admin

18/11/2013

Mest læste i dag

Når valgstederne lukker klokken 20 tirsdag aften, vil det stå klart, at kampagnen for at få unge, etniske minoriteter og socialt udsatte til stemmeurnerne ikke har fået valgdeltagelsen i vejret.

Det forudser Roger Buch, som er en af landets førende kommunalforskere og lektor på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus.

Det er nemlig ikke de unges skyld, at valgdeltagelsen ved valget i 2009 faldt 3,7 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2005 og dermed var den laveste i 35 år. Forklaringen er derimod de alt for store kommuner, mener han ifølge Ugebrevet A4.

- Den offentlige fortælling er, at det er de unges skyld, og nu skal de tage sig sammen - og de udsatte grupper og indvandrerne skal også tage sig sammen. Sandheden var, at alle blev væk sidste gang.

- Det handler om, at det ikke var de unge, de udsatte eller indvandrerne, der var noget galt med. Det er kommunerne, der er noget galt med, siger Roger Buch til A4.

Han peger på, at valgdeltagelsen i Danmark også faldt ved den forrige kommunalreform i 1974 - med knap 10 procent.

- Nu bakker vælgerne igen væk, og det er ikke overraskende, når man skaber store, fjerne konstruktioner, hvor der bliver langt til rådhuset og kommunalpolitikerne, og man ikke føler, at ens stemme bliver hørt.

- Så gider man ikke gå hen og stemme. Det var det, der var på spil i 2009, vurderer Roger Buch.

Hos Kora, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, bekræfter programchef Ulf Hjelmar den svigtende interesse for kommunalpolitik blandt danskerne.

- For 12 år siden sagde 86 procent af vælgerne, at de helt sikkert ville stemme til kommunalvalget.

- I dag er det tal faldet til 75 procent. Og i dag er det kun ni procent, som erklærer sig meget interesserede i lokalpolitik, hvor det i 2001 var 16 procent, siger Ulf Hjelmar til A4.

Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universitet, mener, at de unge har et medansvar for den lave valgdeltagelse. Men ansvaret er kommet ud af proportioner, vurderer han.

- Unge førstegangsvælgere mellem 18 og 21 år udgør kun 6,7 procent af vælgerkorpset. Selv hvis du fik alle unge til at stemme, ville det ikke påvirke stemmeprocenten med mere end et par procent, siger Kasper Møller Hansen til A4.

Ved det seneste kommunalvalg stemte 65,8 procent af vælgerne.

/ritzau/