Unge kommer galt af sted i byggebranchen

Unge tømrere, murere, blikkenslagere og andre i bygge- og anlægsbranchen har to til tre gange så høj en risiko for at blive udsat for en arbejdsulykke end deres ældre kolleger.

Det viser en undersøgelsen, som Magasinet Arbejdsmiljø omtaler i en artikel tirsdag.

Undersøgelsen, som er den største af sin slags herhjemme, har analyseret 24.000 arbejdsulykker blandt bygningsarbejdere. Ulykkerne er blevet registreret på Odense Universitetshospitals skadestue gennem tre årtier.

Flemming Lander, overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, som har været med til at lave undersøgelsen, er overrasket over tallene.

- Det er tal, der står og blinker. I modsætning til alle andre brancher, så er ulykkeskurven ikke blevet knækket indenfor byggeriet de sidste 30 år. Samtidig ser vi, at halvdelen af alle skader rammer unge under 30 år, siger han til Ritzau.

Flemming Lander mener, at myndighederne bliver nødt til at gribe til mere håndfaste metoder, for at få byggebranchen til at opføre sig mere ansvarligt.

- De sidste 30 år har man forsøgt at motivere byggebranchen gennem et samarbejde mellem myndigheder og branchen. Nu er tiden måske inde til en lidt strammere lovgivning, og måske også et mere effektivt tilsyn, siger Flemming Lander.

Undersøgelsen viser desuden, at risikoen for at komme til skade i byggebranchen er markant større i år med højkonjunktur end i år, hvor der er mindre damp på kedlerne.

- Der sker næsten en halvering, når vi kommer ind i en lavkonjunktur, hvor der er mere tid til at organisere arbejdet på en fornuftig måde, hvorimod man tilsyneladende slækker på sikkerheden i en højkonjunktur, siger Flemming Lander.

Han opfordrer politikerne til at tage fat på problemet, inden det næste byggeboom.

- Hvis vi lavede et fornuftigt sæt regler nu, så kunne vi nå rigtig langt og forhindre et stort antal ulykker næste gang, der kommer knald på igen, siger Flemming Lander.

Han peger blandt andet på, at en invaliderende arbejdsulykke er langt dyrere for samfundet, når der er tale om en ung person.

En stor canadisk undersøgelse viser, at de unge på tværs af brancher ikke er mere uforsigtige end ældre kolleger. Når de i højere grad bliver ramt af ulykker, hænger det sammen med, at de unge ofte får tildelt mere risikable arbejdsopgaver.

Dagens Gossip