Unge kræftramte lades i stikken

»De unge lades ganske enkelt i stikken,« siger sekretariatslederen i foreningen, Kurt Hansen, til bt.dk.

Hvert år får omkring 250 unge mellem 13-19 år kræft. 75 procent af dem overlever, men derefter slås de med sygdommens eftervirkninger.

Det betyder for eksempel, at børnene har svært ved at gennemføre en uddannelse eller at fastholde et arbejde, når de bliver voksne. Nogle ender på førtidspension, mens andre får kontanthjælp.

Ifølge foreningen Familier med kræftramte børn er det et alvorligt problem, som samfundet i langt højere grad bør påtage sig et ansvar for og ikke lade adgangen til hjælp være afhængig af, om den unge tilfældigvis har nogle ressourcestærke pårørende til at føre sin sag.

»Som det er i dag, er det fuldstændig tilfældigt, hvem der får hjælp, og hvilken slags hjælp man kan opnå. Mange fysiske senfølger gør man noget ved, men når det kommer til det rent mentale, psykiske og sociale, er støtten grænsende til det mangelfulde eller nærmest ikke eksisterende,« siger Kurt Hansen til bt.dk.

I takt med at kræftbehandlingen er blevet mere effektiv, får flere og flere unge skader som følge af deres stråle- eller kemoterapi. Det er for eksempel strålebehandlingen af hjernesvulster, der er en af de hyppige kræftformer blandt unge, som giver varige mén, fordi hjernen ofte ikke er helt udviklet, når den bestråles.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip