Unge kriminelle havner markant mindre i isolation

Antallet af unge, der isoleres i en strafcelle i fængsel eller arresthus, er i 2015 blevet markant mindre, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen sker det, fordi Kriminalforsorgen sidste efterår indskærpede, at man skulle begrænse brugen af ubetinget strafcelle, der er den hårdeste form for administrativ straf, der kan tages i brug.

I de første tre kvartaler af 2014 blev strafcelle over for unge mellem 15 og 17 år således anvendt i 18 tilfælde. I første halvår af 2015 er det kun sket tre gange, viser foreløbige tal fra Kriminalforsorgen.

- Det er et område, som vi har meget fokus på, fordi vi ikke mener, at unge under 18 år, hvis det overhovedet kan undgås, skal isoleres. Men jeg mener ikke, at det helt vil kunne undgås, siger Annette Esdorf, der er vicedirektør i Kriminalforsorgen, til Jyllands-Posten.

Faldet i antallet af unge, der isoleres i strafcelle, sker efter flere år med en forholdsvis hyppig brug af den administrative straf over for unge mellem 15 og 18 år, viser Kriminalforsorgens kortlægning.

Fra 1. november 2012 til 31. oktober 2014 var der anbragt 60 unge under 18 år i fængsel eller arresthus, hvor de afsonede en ubetinget fængselsstraf.

I den samme periode endte 23 af dem fordelt på 39 sager i isolation i en strafcelle, hvor de tilbragte mellem to og 10 dage. Mere end hver tredje unge endte med andre ord i isolation i en strafcelle.

Unge kriminelle kan eksempelvis blive sendt i strafcelle som følge af vold og trusler mod medindsatte eller personalet, for besiddelse af euforiserende stoffer eller for brug af upassende sprog over for personalet.

/ritzau/

Dagens Gossip