Unge mener selv de begår mindre kriminalitet

Og det er der altså færre og færre, der svarer ja til, viser undersøgelsens resultater. I dag er det således godt hver fjerde af de unge, der ifølge dem selv har begået kriminalitet. I 2006 var det flere end hver tredje, og det svarer til et fald på 25 procent.

»Det kan hænge sammen med, at færre af de unge i dag har en risikoadfærd i forhold til kriminalitet. Vi kan se, at unge sjældnere anvender stoffer, for i dag er det blot syv procent af de unge, der har prøvet at ryge hash mod 12 procent i 2006. Samtidig viser andre undersøgelser en generel reduktion i de unges brug af rusmidler,« siger rapportens forfatter, Maria Libak Pedersen fra Justitsministeriets Forskningskontor, i en pressemeddelelse.

Resultaterne bekræftes desuden af oplysninger om den registrerede kriminalitet, da der fra 2006 til 2012 er sket et fald på 42 procent i andelen af børn og unge, som af politiet er registreret som mistænkte for at have begået kriminalitet.

I rapporten peges der således på, at færre unge har en såkaldt risikolivsstil og ryger hash, lige som flere af de unge trives bedre i skolen end tidligere, hvilket er stærkt forbundet med risikoen for at begå kriminalitet.

Undersøgelsen viser dog, at unge i Storkøbenhavn fortsat er markant mere kriminelle end unge i Odense, selv om kriminaliteten blandt unge hovedstadsområdet er faldet kraftigt. Mens 78 procent af de unge i Odense kan betegnes som »lovlydige«, gælder det for 68 procent i Storkøbenhavn. I Odense er det 17 procent af de unge, der har begået småkriminalitet som graffiti, hærværk eller butikstyveri, mens en fjerdedel af de unge i Storkøbenhavn må erklære sig skyldige i sådanne lovovertrædelser. En forklaring på forskellen kan ifølge rapporten være, at flere unge i hovedstaden oftere hænger ud på gaden og oftere bruger rusmidler, lige som deres forældre ifølge rapporten holder mindre opsyn med dem.

Undersøgelsens resultater vil indgå i en kommende international undersøgelse af selvrapporteret kriminalitet blandt unge.

Dagens Gossip