Unge nydanskere udskyder ægteskabet

På mindre end to årtier har unge nydanskere udskudt brylluppet så meget, at deres ægteskabsalder snart matcher etniske danskeres, skriver Politiken.

Det viser en ny kortlægning i bogen "Ægteskab og migration", der udkommer tirsdag, hvor en række forskere ser på de danske regler for familiesammenføring.

Mens andelen af 25-årige nydanskere i ægteskab i 1996 var 70 procent for kvinder og 65 procent for mænd, var andelen i 2009 faldet til henholdsvis 28 og 15 procent.

En endnu mere mærkbar udvikling kan spores for 21-årige nydanskere.

- Der sker en assimilation, hvor de passer sig mere ind til den måde, danske unge lever på, siger seniorforsker i integration ved Det Nationale Forskningsinstitut for Velfærd (SFI) Vibeke Jakobsen, der står bag kortlægningen, til Politiken.

Ægteskabsalderen er særligt steget efter 2002, da den borgerlige regering indførte den omstridte 24-års-regel, der forhindrer familiesammenføring for personer under 24 år.

- Vi kan se, at reformen med blandt andet tilknytningskravet og særligt 24-års-reglen har haft betydning, siger Vibeke Jakobsen.

Udviklingen vækker glæde i Foreningen Nydansker, hvor direktør Torben Møller-Hansen vurderer, at bryllupsudskydelsen smitter positivt af på beskæftigelsen:

- Det er sket et tilpasningsmønster på rekordtid. Nydanskere ved, at de skal indgå på arbejdsmarkedets præmisser, og de gifter sig senere, fordi de er i gang med uddannelse eller andre ting, siger han til avisen.

/ritzau/

Dagens Gossip