Unge og ældre SFere forsvinder hver sin vej

Kun hver tredje ung SF-vælger fra valget i 2011 holder stand og erklærer, at de vil sætte kryds ved formand Annette Vilhelmsens (SF) socialistiske regeringstropper næste gang, der er folketingsvalg.

I stedet søger de unge magten og indflydelsen hos Socialdemokraterne og de Radikale. Næsten hver femte vælger under 30 år, der ved valget i 2011 stemte SF, vil ved næste valg stemme på et af de to partier. Det viser en ny kortlægning af vælgervandringer, som Ugebrevet A4 har gennemført på baggrund af tal fra meningsmålingsinstituttet YouGov.

»De vælgere, der nu forsvinder fra SF, er dem, som blev tiltrukket af »Projekt Søvndal« og dermed er på linje med de profiler, som også har forladt partiet – Jesper Petersen, Thor Möger Pedersen, Mattias Tesfaye og Emilie Turunen. Når det projekt er nødlidende, og SF er på vej tilbage til 90er-linjen, søger de unge mod midten og ikke Enhedslisten, fordi de var tiltalt af et parti med indflydelse – ikke et teoretiserende parti med rene hænder, men uden indflydelse,« siger politisk kommentator Hans Engell til Ugebrevet A4.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), er dog optimistisk.

»Unge vælgere er meget følsomme og følger de trends, der er oppe i tiden. Så hvilke partier, der er populære eller upopulære, slår hårdere ud blandt de yngre vælgere end hos de vælgere, der har stemt på et parti tre-fire gange og har en tendens til at blive hængende. Det er vi ramt af, både når det går godt, og når det går skidt. Og lige nu går det ned ad bakke,« siger han.

Yderligere viser kortlægningen, at af alle SF-vælgere er seks ud af ti forsvundet siden seneste valg.

De to største grupper, der flygter fra SF, er unge under 30 år, og personer mellem 50 og 59 år. Men mens de unge altså går til højre imod magten, har de ældre kurs imod Enhedslisten.

Faktisk går hver fjerde frafaldne SFere i halvtredserne til Enhedslisten. Det er dobbelt så stor en andel som blandt de frafaldne unge vælger, hvor det kun er 13 procent, skriver Ugebrevet A4.

Undersøgelsen omfatter 668 vælgere, som stemte på SF ved folketingsvalget i 2011, og som har deltaget i meningsmålinger i de første måneder af 2013.

Dagens Gossip