Unge på bissen: Stor forskel på de store byer

Der er stor forskel på, hvordan det går med antallet af unge kontanthjælpsmodtagere i landets største byer.

Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik fra juli i år.

Kigger man mod Aarhus og Odense vokser gruppen af 16 til 29-årige, der er på kontanthjælp, selvom de er arbejdsmarkedsparate og i stand til at tage et job eller en uddannelse.

Alene det seneste år har Odense oplevet en stigning i denne gruppe på knap 11 procent, mens gruppen i Aarhus er vokset hele 20 procent.

København og Aalborg derimod har i samme periode oplevet et fald på henholdsvis knap 11 og 14 procent.

De store forskelle overrasker arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Flemming Ibsen. Han forklarer, at det i høj grad hænger sammen med erhvervslivet i de enkelte byer og samarbejdet mellem det og de enkelte jobcentre.

Forklaringen på stigningerne er ifølge professoren, at en del af de unge er faldet ud af dagpengesystemet og generelt lider under den store ungdomsarbejdsløshed.

- Det er en stærk gruppe af arbejdsmarkedsparate, men de har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Nogle har måske slet ikke været der endnu, siger han til Newspaq.

Det nikker rådmand for beskæftigelse og sociale forhold i Aarhus, Hans Halvorsen (S), genkendende til. Han betegner situationen som ulykkelig.

- Vi står med en stor gruppe unge mennesker, som ikke kommer i uddannelse eller som ikke kan få et arbejde. Det er et ressourcespild ud over alle grænser, siger han til Newspaq.

Den positive udvikling i Aalborg derimod, skyldes ifølge beskæftigelsesrådmand Mai-Britt Iversen (S), at der for en årrække tilbage blev lavet en decideret strategi for de unge.

- Vi gik ind og fandt ud af, hvor er de unge, hvad er de i gang med, og fik lavet en strategi, hvor vi sagde, at de skal være i gang med noget. Og alene det, at man ved, hvor de er, betyder rigtig meget, siger hun.

Ifølge Mai-Britt Iversen har samarbejdet med erhvervslivet desuden topprioritet for Aalborg Kommune, og netop det er ifølge Flemming Ibsen altafgørende.

- Hvis ikke de unge kommer ud i erhvervslivet, så får de ikke den erfaring, de skal have og bliver ikke så attraktive for arbejdsgiverne. Samtidig skal de konkurrere med nye årgange, der kommer fra uddannelsesstederne. Så det er en gruppe, der kan få svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet i fremtiden, siger han.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede antal af kontanthjælpsmodtagere i alderen 18-27 år er steget fra 61.000 til 92.000 fra 2007 til 2012.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip