Unge som gamle blæste til kamp mod had på Utøya

- Ingen skal dræbes for det, de tror på. Tiden læger alle sår, siger nogen. Men det gør den ikke. Det bliver ikke mindre trist. De, der døde, havde hele livet foran sig. De fik aldrig fuldendt det, de var begyndt på.

Sådan lyder det fra formanden for de norske socialdemokraters ungdomsparti, AUF, Mani Hussaini, på fredagens mindehøjtidelighed på den norske ø Utøya.

Ordene falder på femårsdagen for Anders Behring Breiviks blodige angreb mod en politisk sommerlejr på øen, arrangeret af netop AUF. Et angreb, der efterlod 69 døde. Forinden havde Breivik ved et angreb i Oslo dræbt otte mennesker.

- Det hele føles uvirkeligt. Men det er det ikke. Det er ikke kun et mareridt. Det er virkelighed. Derfor må historien fortælles, både i dag og i fremtiden. Vi kan ikke lade det ske igen, siger Mani Hussaini.

Under overværelse af Norges nuværende og daværende statsminister, Erna Solberg og Jens Stoltenberg, samt den norske kronprins Haakon, blæser Mani Hussaini samtidig til kamp mod had i samfundet.

- I dag er også en dag til at mobilisere mod had og ekstreme kræfter. Kampen om vores værdier må vi kæmpe hver dag, for de udfordres hver dag, siger han.

Samme besked kommer fra formanden for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Han taler samtidig om, at fællesskabet er vigtigt for at komme videre efter tragedien. Til de efterladte siger han:

- Vi glemmer ikke dit barn, søster, bror, kæreste, AUF'er eller andre, som er borte. Når vi samles her i dag, siger vi til hinanden: Vi er et fællesskab. Vi tager ansvar for hinanden. Du er ikke alene, siger Støre.

Der er plads til både smil og tårer blandt de mange tilhørere, der til sidst år mulighed for at lægge kranse og blomster til minde om de dræbte til tonerne af den pacifistiske norske hymne Kringsatt av fjender.

Kort forinden er navnene på de i alt 77 dræbte fra Utøya og Breiviks angreb i Oslo lige inden læst op ét for ét af unge med grådkvalte, men alligevel tydelige stemmer.

Mindehøjtideligheden blev afsluttet ved 17-tiden, som er netop det tidspunkt, hvor Breivik for fem år siden var på vej over Tyrifjorden mod Utøya.

/ritzau/

Dagens Gossip