Unges myter om mange knive i nattelivet lever fortsat

Men massiv mediedækning af knivstikkerier på beværtninger og løftede pegefingre og advarsler har givet et helt andet indtryk, for en tredjedel af de unge tror, at »en del til alle unge bærer kniv i nattelivet«. Et indtryk, som er svært at ændre på selv med oplysning, erkender Det Kriminalpræventive Råd (DKR).

I december sidste år forsøgte DKR at gøre op med misforholdet mellem forestillingerne og virkeligheden gennem en kampagne, som oplyste unge om de langt færre knive i nattelivet end forventet. Og nok viser evalueringen, at nogle unge er blevet tryggere, men en tredjedel tror fortsat, at mange tager en kniv med på diskotek.

»Det er et svært emne, og under kampagneperioden skete der også et knivdrab i Kødbyen (i København, red.), så vi var ude og modkommunikere. Derfor blev det også en kampagne, som vedligeholdt holdningen frem for at rykke den, som vi havde håbet,« forklarer sociolog fra DKR Maria Bislev.

Hun henviser til, at knivstikkerier og andre voldsepisoder i nattelivet naturligt øger utrygheden hos unge. Men i perioden under kampagnen skete der ikke den udvikling, og holdningen forblev den samme.

»Det er derfor ekstra vigtigt, at DKR er med til at nuancere billedet ved at fastholde, at det ikke er normalt at bære kniv. Hvis de unge tror det modsatte, er der en risiko for, at flere tager kniv med,« siger hun og uddyber:

»Man agerer jo efter den virkelighed, man forestiller sig findes.«

Kampagnen har dog også betydet, at 39 procent af de unge, der har set den, føler sig mere trygge, mens 63 procent mener, at de har fået ny viden om knive i nattelivet.

Maria Bislev mener, at mange har fanget »det brede, glade budskab om, at der ikke er så meget vold som forventet i nattelivet«, men DKRs fokus på knive har ikke fæstnet sig.

»Det er lykkedes os at gøre budskabet synligt, men hvis vi for alvor skal få de unge til at tro på, at knive i nattelivet ikke er almindeligt, så kræver det, at vi fortæller det igen og igen,« siger hun og forklarer, at DKR derfor lavet undervisningsmateriale, så der over længere tid kan blive rykket ved de »overdrevne forestillinger, mange unge har«.

Dagens Gossip