Unicef: Hver ottende baby bliver født i en konfliktzone

Antallet af babyer, der bliver født i en af verdens konfliktzoner, stiger.

En ny opgørelse fra FN's børneorganisation, Unicef, viser, at i alt 16,6 millioner babyer kom til verden i en konfliktzone i 2015. Det svarer til hver ottende baby på verdensplan.

- Hver andet sekund tager en nyfødt sit første åndedrag midt i en konflikt og under ofte forfærdelige omstændigheder uden adgang til lægehjælp eller medicin, siger direktør i Unicef Anthony Lake i en pressemeddelelse.

- For mange børn begynder nu deres liv under ekstreme forhold - fra konflikter til naturkatastrofer, fattigdom, sygdom eller fejlernæring. Kan man få en dårligere start på livet, lyder det videre fra Anthony Lake.

I konfliktramte lande som Syrien, Yemen og Irak må mødre og nyfødte ofte flygte på grund af uroligheder, hvilket ifølge Unicef betyder endnu større fare for både mor og barn.

Også lande som Den Centralafrikanske Republik, Sydsudan og Afghanistan nævnes i opgørelsen.

- Gravide kvinder risikerer at skulle føde uden medicinsk hjælp og i uhygiejniske omgivelser. Deres børn har større sandsynlighed for at dø, inden de når at fejre deres femårsfødselsdag og opleve ekstrem stress, der kan påvirke deres følelsesmæssige og kognitive udvikling, lyder det fra Unicef.

Ifølge FN-organisationen er antallet af børn født i en konfliktzone steget med 125.000 babyer siden sidste år.

Unicef anslår, at tallet vil stige yderligere i 2016. Her forudser organisationen, at 16,7 millioner babyer vil blive født i en konfliktzone.

/ritzau/

Dagens Gossip