Unicef: Udvisning af mor og barn kan ikke komme på tale

Skrevet af admin

24/03/2016

Dagens topnyheder

Udvisning til lande, hvor der er risiko for, at ens barn bliver omskåret, kan ikke komme på tale, mener generalsekretæren i Unicef, Steen Andersen.

Meldingen kommer, efter at Flygtningenævnet i februar afviste at give en somalisk kvinde asyl i Danmark, på trods af at kvinden frygter, at hendes datter vil blive omskåret i hjemlandet mod hendes vilje.

Hvis barnets tarv er i fare, er udvisning ikke i overensstemmelse med børnekonventionen, mener Steen Andersen.

- Som børneorganisation vægter vi det enkeltes barns tarv højest, siger generalsekretæren, der udelukkende udtaler sig på et generelt plan, da han ikke har kendskab til den konkrete sag.

- Hvis det er sådan, at det vurderes, at risikoen for omskæring af pigen er høj eller meget høj, så kan vi ikke se, at en udvisning kan komme på tale, siger han.

I januar fik en anden somalisk kvinde asyl, fordi hun frygtede omskæring af sit barn. Flygtningenævnet skrev i afgørelsen, at der var risiko for, at barnet ville blive omskåret mod sin mors vilje i Somaliland i Somalia.

Forskellen på de to sager kan være svær at få øje på. Begge kvinder er fra dele af Somalia, hvor omskæring er ulovlig, men alligevel finder sted. Den ene har fået opholdstilladelse, den anden har fået afslag.

I afslaget skrev Flygtningenævnet, at der ikke var risiko for, at kvindens datter ville blive omskåret mod hendes vilje i Puntland i Somalia, som de kommer fra.

I baggrundsmaterialet bag vurderingen skriver Udlændingestyrelsen, at risikoen afhænger af, om moren er stærk nok til at stå imod det pres, samfundet lægger på hende.

- Det kan være forskelle på forholdene i dele af Somalia, men alene det, at man siger, at der vil være et pres, viser, at så ved man jo godt, at hun vil blive underlagt pres, siger Steen Andersen.

- Så beror det på et skøn af den enkelte kvinde, om hun vil være i stand til at modstå det eller ej, siger han.

Den seneste sag er blevet anket til FN's Børnekomité, som træder ind i sagen for at beskytte barnet mod overlast. Imens komitéen finder ud af, om der er grundlag for at rejse sag mod Danmark, er udvisningen af moren stillet i bero.

Omkring 80 procent af kvinderne i Somalia bliver ifølge Unicef udsat for den mest omfattende form for omskæring, hvor pigerne også bliver syet sammen.

/ritzau/