Universitet skærper krav: Unge skal have snit på seks

Skrevet af admin

06/03/2014

Mest læste i dag

Studenter med en karakter under seks i gennemsnit fra gymnasiet må fra 2017 finde et andet sted at læse end på Københavns Universitet.

Efter en årrække, hvor landets universiteter - presset af politikerne - har øget optaget, ændrer universitetet ifølge Jyllands-Posten kurs i et forsøg på at hæve uddannelseskvaliteten.

Københavns Universitet planlægger at indføre adgangskrav på mindst karakteren seks på udvalgte bacheloruddannelser. På 36 uddannelser er der i dag frit optag eller en adgangskvotient på under seks.

- Vi vil sende et signal om, at det er krævende at læse på Københavns Universitet. Vi forventer derfor at få mere motiverede studerende, siger Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet.

11 procent af de studerende, som blev optaget på Københavns Universitet sidste år, havde et gennemsnit, der var lavere end seks.

Alligevel forventer universitetet, at det nye krav ikke vil medføre mindre optag, siger Lykke Friis.

- Vi har taget vores del af slæbet med at optage og uddanne flere unge. Vi kan ikke afvise, at det har ført til, at det faglige niveau er faldet, og nu vil vi standse væksten i optaget og fokusere på at styrke os selv i den internationale konkurrence, siger hun til avisen.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) er åben over for at give universiteterne lov til at indføre adgangskrav, mens reaktionerne fra landets øvrige universiteter er, at man ikke har planer om at indføre tilsvarende adgangskrav.

- Der er for tiden for meget fokus på karakterer, og man risikerer at overse skjulte talenter, siger Hanne Leth Andersen, prorektor og kommende rektor på Roskilde Universitet, til Jyllands-Posten.

/ritzau/