Universitet vil genoptage Penkowa-sag

»Københavns Universitet har taget hele Penkowa-sagen meget alvorligt fra begyndelsen. Vi ønsker at få sagen om dokumentfalsk i Spanien undersøgt til bunds. Og vi finder, at der er gode juridiske argumenter for at anlægge en sag om groft bedrageri,« siger prorektor Thomas Bjørnholm i en pressemeddelelse.

Københavns Universitet støtter sig til en indstilling fra universitetets jurister samt statens advokat, Kammeradvokaten.

»De finder, at der er gode juridiske argumenter for at føre sagen, der er en af Danmarks mest markante sager om forskerfusk. Den involverer blandt andet et ikke-eksisterende firma i Spanien og et forsøg på at få overført midler til en privat konto i stedet for til universitetet,« skriver universitet i pressemeddelelsen.

Københavns Universitet vurderer, at det er tale om dokumentfalsk og bedrageri af særlig grov karakter, hvor forældelsesfristen er ti år, og universitetet har netop sendt en klage over politiets afgørelse til Statsadvokaten. Statsadvokaten fører tilsyn med politiets anklagemyndighed og skal nu vurdere universitetets argumenter.

Milena Penkowa blev i 2010 dømt for underslæb, falsk anklage og dokumentfalsk mod Dansk Selskab for Neuromedicin. I 2011 meldte Københavns Universitet Penkowa til politiet for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med de rotteforsøg, der indgik i hendes doktordisputats.

Dagens Gossip