Universiteter føler sig tynget af politikerkontrol

Skrevet af admin

19/01/2014

Dagens topnyheder

Den politiske kontrol med universiteterne er efterhånden blevet så stor, at den er hæmmende for institutionernes virke og langt hen ad vejen føles som decideret mistillid.

Det mener formanden for Danske Universiteters rektorkollegium og rektor for Syddansk Universitet, Jens Oddershede, skriver Berlingske.

Kritikken kommer efter, at regeringens produktivitetskommission sidste år foretog et gennemgribende gennemsyn af landets universiteter. Samtidig har uddannelsesminister Morten Østergaard (R) varslet en gennemgående kvalitetsreform af uddannelserne.

- Vi er ved at nå en grænse for reguleringer, analyser og afrapporteringer, siger Jens Oddershede til Berlingske.

Oddershede oplever desuden den såkaldte studiefremdriftspakke som et forsøg fra politikerne på at "detailregulere" universiteterne.

- Måske var det bedre at give os mere frihed til at gøre det, vi er sat i verden til, i stedet for at vi skal bruge masser af ressourcer på at dokumentere, hvad vi gør, siger han til avisen.

Rektor på Aalborg Universitet, Finn Kjærsdam, har den samme oplevelse som sin kollega.

- Vi bruger flere og flere ressourcer på noget, der på ingen måde bidrager til det, vi producerer. Tværtimod kommer vi til at fjerne fokus fra undervisning og forskning og til en vis grad også samarbejdet med erhvervslivet, siger han til Berlingske.

Morten Østergaard (R) har svært ved at forstå kritikken og afviser at holde igen med kontrollen.

- Vi er det land i den vestlige verden, der investerer mest i uddannelse, så selvfølgelig er vi interesseret i, hvad vi får ud af det, siger ministeren til Berlingske.

/ritzau/