Universiteter klar med gratis IT-forskning

Gratis IT-forskning for 300.000 kroner står bare og venter på danske virksomheder, der har de gode ideer men mangler en hånd.

Det var budskabet til 200 erhvervsfolk fra de danske universiteter, som var samlet til konferencen SummIT 2013 i København, arrangeret af universiteternes IT-sammenslutning Infinit, og med overskriften »The Future is IT« (Fremtiden er IT) for at øge samarbejdet mellem IT-forskning og erhvervslivet i Danmark.

Fokus på fødevarer, transport, energi og livsstil

»Infinit har som målsætning at være danske virksomheders første kontaktpunkt, når de ønsker at arbejde med at udvikle nye, innovative produkter med IT i. For virksomheder, der ikke hidtil har udviklet denne type produkter, kan det være et stort skridt at tage hul på. Virksomhederne har ekspertviden på deres domæne men kender måske ikke så meget til IT. For at sætte skub i udviklingen og hjælpe har vi derfor oprettet en pulje med udviklingsmidler målrettet fire brancher: fødevarer, transport, energi samt livsstil og oplevelser. Midlerne vil blive brugt til udviklingsaktiviteter med virksomheder i brancherne,« sagde Kim Gullstrand Larsen, direktør for Infinit og professor ved Aalborg Universitet.

De fire brancher er valgt ud, fordi der her er særligt mange lavthængende frugter i form af effektiviseringer og udvikling af nye produkter og tjenester.

Han mener, at danske universiteter i dag er langt bedre til at kombinere forskning med kommerciel tænkning.

»Men problemet er, at vi har det for godt i Danmark. At det ikke kan betale sig at tage chancer, når man f.eks. som forsker skal tage skridtet fra fastansat til iværksætter,« sagde han.

ITEK: Giv forskerne entreprenørtimer

Direktør Tom Togsverd fra Dansk Industris branchesamarbejde inden for IT og telekommunikation, ITEK, foreslog at indføre entreprenørtimer blandt forskerne.

»Man kan jo nærmest komme igennem hele uddannelsessystemet uden så meget som at møde en erhvervsmand. Hvor skal forbillederne så komme fra?« spurgte han.

Men dansk IT-forskning har meget at byde på, mener Henrik Reif Andersen, der er administrerende direktør for og medstifter af softwareudviklingsselskabet Configit i København, som arbejder med at kommercialisere dansk IT-forskning.

»Dansk IT-forskning har to elementer, der giver os unikke fordele. Dels er forskningen inden for specifikke områder blandt verdens bedste, dels har vi tradition for at være bruger- og designorienterede i vor tilgang til forskningen. Derfor burde der ikke være ret langt fra forskning til kommercialiserede produkter i Danmark, men det har vi hidtil ikke været dygtige nok til at udnytte,« siger han.

Infinit er et samarbejde mellem Center for Indlejrede Softwaresystemer (CISS) på Aalborg Universitet, Alexandra-Instituttet i Aarhus, DTU Compute på Danmarks Tekniske Universitet, Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, Knowledge Lab på Syddansk Universitet, Center for Softwareinnovation, IT-Universitetet, Københavns Universitet og rådgivningshuset Delta.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip