Ups: Politiet pynter på opklaringstal, viser ny rapport

I forsøget på at nå fastsatte mål for antallet af sigtelser - bestemt mellem landets politidirektører og Rigspolitichefen - bliver små forhold blæst op til langt flere sager.

Det viser en undersøgelse kaldet »Fup eller Fakta« fra Rigspolitiet og Dansk Politiforbund fra efteråret 2012. Her har repræsentanter fra begge parter været rundt på 12 politistationer og interviewet flere end 120 betjente om for eksempel politiets måltal.

I hidtil ikke offentliggjorte udsagn fra rapporten fortæller en betjent ifølge BT, hvordan en forsmået persons 400 SMSer til ekskæresten blev registreret som 400 forhold for at pynte på statistikken.

»Vi havde en sag, hvor en mand sendte 400 SMSer til sin ekskæreste. Vi skrev den som 400 forhold - og så havde vi pludselig nået vores måltal. Før i tiden ville vi blot have registreret dette som ét forhold,« fortæller en betjent ifølge bt.dk i rapporten.

En anden betjent fortæller om, hvordan en enkelt sigtelse om salg af 291 falske billetter blev registreret som 291 sager og dermed pyntede gevaldigt på statistikken.

Tom Steffensen, tillidsrepræsentant hos Nordsjællands Politi, mener, at måltallene slører, at dansk politi er tæt på et kollaps.

»Det giver slet ikke et korrekt billede, når en politikreds pludselig har opklaret 291 forhold om falske billetter, når det i virkeligheden er én enkelt person, der er sigtet for at have lavet 291 billetter. Det er fuldkommen uden sund fornuft, og jeg kalder det kreativ bogføring. Problemet er bare, at det giver pæne statistikker, der får det til at se ud som om, at det går godt i dansk politi,« siger han til BT og bliver bakket op af formanden for Københavns Politiforening, Claus Oxfeldt.

»Jeg kan fuldstændig genkende billedet, og jeg synes bare, at undersøgelsen viser, hvad jeg har forsøgt at sige gennem lang tid: Dansk Politi kører på pumperne, og vi kan ofte slet, slet ikke leve op til borgernes - meget berettigede - krav om, hvad de forventer, når de kontakter politiet. Vi er slet ikke folk nok,« siger Claus Oxfeldt til BT.

Manglen på ressourcer i dansk politi gør ifølge BT også, at tidskrævende anmeldelser enkelte steder bliver journaliseret som »hændelser« i stedet for en stærk journalkode, der angiver anmeldelsens karakter. Det betyder, at hvis anmeldelsen ikke bliver opklaret, ødelægger den ikke den enkelte kreds’ statistik i antallet af opklarede sager.

Det kan være en anmeldelse om vold på Strøget i København, hvor der visse steder er kameraovervågning. Men grundet mandskabsmangel skriver man sagen som en »hændelse«, fordi ingen har tid til at se mange timers videoovervågning igennem.

Ingen af de betjente, BT har talt med, tør stå frem med kritikken af frygt for deres job.

Rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg har på mail sendt følgende citat om undersøgelsen:

»Da politiet registrerer omkring to millioner straffesager, undersøgelser og hændelser om året, kan der naturligvis forekomme registreringsfejl, men om henvendelsen registreres som en hændelse eller en konkret straffesag har ikke betydning for, om den efterforskes.«

Dagens Gossip