Ups: Vi glemmer passet inden ferien

Det er først, når vi står foran paskontrollen, at rigtig mange af os opdager, at passet stadig ligger hjemme i skrivebordsskuffen, eller at det rødbedefarvede dokument er udløbet.

Tusinder af danskere må hvert år i panik og i sidste øjeblik inden rejsen have udstedt et nødpas, og det giver travlhed hos politi og kommuner.

Rigspolitiet anslår, at der på landsplan årligt udstedes mellem 25.000-30.000 provisoriske pas, som nødpasset hedder. Det oplyser FDM.

Alene i Københavns Lufthavn udstedte politiet sidste år 2.115 nødpas mod 1.670 i 2011. I 2013 er foreløbig udstedt 445 nødpas.

- Med Schengensamarbejdet og de åbne grænser er mange nok blevet vant til, at en ferie i udlandet ikke længere er lig med paskontrol. Det kan forklare, at så mange glemmer passet på vej på ferie. Heldigvis er der næsten altid hjælp at hente hos myndighederne, der på kort tid kan udstede et nødpas, men det giver en dårlig start på ferien. Derfor kan vi kun opfordre til, at man tjekker passet i god tid inden ferien, siger adm. direktør i FDM travel Jan Lockhart.

Han gør opmærksom på, at stadig skal medbringe sit pas på rejsen i Schengen-landene, selv om man ikke nødvendigvis bliver kontrolleret ved grænserne og i lufthavne.

Regler for provisoriske pas (nødpas)

Det koster 600 kroner for 18-64-årige (lidt billigere for yngre og ældre) at få lavet et provisorisk pas hos politiet og kommunernes borgerservice. Begge steder skal man medbringe et gyldigt pasbillede.

Modsat et rigtigt pas er et provisorisk pas ikke biometrisk dvs. udstyret med en chip indeholdende fingeraftryk, underskrift og digitalt foto.

Et nødpas udstedt af politiet eller Borgerservice er som udgangspunkt gyldigt i syv måneder og gælder i en lang række lande. Der er dog undtagelser. Eksempelvis accepterer USA ikke indrejse med et nødpas. Rejser man på et nødpas, er det derfor en god idé at forhøre sig om reglerne hos det pågældende lands ambassade inden afrejse.

Er passet løbet ud eller ved at løbe ud, kan man få det forlænget. Det kræver, at det ikke er udløbet inden for de seneste tre måneder.

Et pas forlænges for 12 måneder og kan kun forlænges én gang. 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip