Uran-afstemning splitter regeringen i Grønland

Skrevet af admin

24/10/2013

Dagens topnyheder

Det er torsdagens afgørende afstemning om uran-udvinding i Grønland, som er skyld i, at Partii Inuit onsdag trådte ud af den grønlandske regeringskoalition.

Sådan lyder budskabet fra regeringschef Aleqa Hammond, som er formand for Grønlands selvstyre.

- Det har ikke været muligt at få en klar tilkendegivelse fra Partii Inuit til selve afstemningen. Det har resulteret i, at de ikke har levet op til koalitionsaftalen, siger hun til Ritzau.

- Det er meget vigtigt for mig, at jeg til enhver tid kan regne med mine koalitionspartnere. I den her sag har det ikke været muligt for Partii Inuit at stemme for ophævelsen af nultolerancen.

- De har meldt ud, at de kommer til at stemme blankt, siger Aleqa Hammond.

I forårets valgkamp i Grønland sagde socialdemokratiske Siumut, som Hammond står i spidsen for, at det var en politisk mærkesag at ophæve nultolerancen over for uran i forhold til udvinding af mineraler i Grønlands undergrund.

Koalitionspartneren Partii Inuit (PI), der blev stiftet kort før valget i marts, gik til valg på ikke at ville tolerere udvinding af uranholdige mineralske ressourcer.

Umiddelbart efter valget vendte PI på en tallerken. Og i koalitionsaftalen står der, at "nul-tolerancen for uranholdige mineraler ophæves. Dette skal ske med hensyn til sundheden, naturen og miljøet."

Det er denne koalitionsaftale, som PI - ifølge landsstyreformanden - ikke længere har kunnet honorere.

- For mig som formand er det altafgørende for et godt samarbejde, at vi til enhver tid kan regne med hinanden - som minimum via vores koalitionsaftale. Og det har de ikke kunnet leve op til, siger Aleqa Hammond.

Hendes Siumut-parti og Atassut fortsætter i regering, der stadig har snævert flertal.

Fra flere sider advares Grønland mod at begynde at udvinde uran, selv om det foreløbigt kun er et biprodukt ved minedrift i Sydgrønland, hvor der er konstateret betydelige forekomster af de såkaldte sjældne jordarter, der bruges i elektronikindustrien.

/ritzau/