Uro: Grækenland indfører forhadt fyringslov

Det græske parlament har sent onsdag aften godkendt en kontroversiel lov, der gør det muligt at fyre tusindvis af ansatte i den offentlige sektor.

Selv før afstemningen er ovre, står det klart, at der er flertal for loven efter to dages ophedet debat i parlamentet i Athen.

Premierminister Antonis Samaras har dermed fået en tiltrængt politisk sejr og en omfattende sparepakke i hus, som den omstridte lov er en del af.

Vedtagelsen af lovpakken med i alt 107 delelementer er nemlig en forudsætning for, at Grækenland kan få udbetalt den næste lånerate fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

I alt drejer det sig om 6,8 milliarder euro (50,7 milliarder kroner), hvoraf de 2,5 millioner euro (18,6 milliarder kroner) skal sendes til den græske hovedstad inden udgangen af juli.

Grækenland må nemlig nok en gang slanke sine offentlige budgetter for at kunne modtage økonomisk milliardhjælp fra internationale långivere.

Tusinder af offentligt ansatte er de seneste tre dage gået i generalstrejke og har protesteret mod den upopulære fyringslov, som især rammer lærere og kommunalt ansatte.

Tog holdt stille, hospitaler var kun bemandet af nødberedskab og fly til og fra Athen blev også berørt af protesterne, da luftfartsmedarbejdere nedlagde arbejdet i fire timer i sympatistrejke.

Arbejdsløsheden i Grækenland ligger tæt på 27 procent, og mange grækere raser over regeringens planer om at sætte 12.500 offentligt ansatte i en såkaldt "mobilitets-pulje" inden september. Hvis de ikke har fundet et job inden otte måneder, bliver de fyret.

Omkring 25.000 offentligt ansatte bliver placeret i puljen ved udgangen af 2013.

De internationale långivere har støttet Grækenland med i omegnen af 1790 milliarder danske kroner.

Samtidig er der stigende utålmodighed med Grækenland, der ifølge långiverne er for langsomme med at effektivisere den offentlige sektor på 600.000 ansatte.

/ritzau/dpa

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip