Uro i Honduras efter skuddrab på miljøaktivist

Skrevet af admin

06/03/2016

Dagens topnyheder

Tusindvis af sørgende har i weekenden demonstreret i Honduras i forbindelse med begravelsen af den kendte miljø- og menneskerettighedsaktivist Berta Caceres, som blev skudt ned og dræbt i sit hjem af ukendte drabsmænd.

Drabet på den 45-årige kvinde, der skete torsdag, førte til efterfølgende oprør i gaderne, hvor politi har anvendt tåregas mod demonstranter.

Berta Cáceres var leder af af organisationen Copinh, som blandt andet har bekæmpet miljøskadelig minedrift og i områder med urbefolkninger.

To maskerede mænd skød og dræbte Caceres, da hun lå og sov i sit hjem i La Esperanza, der ligger 200 kilometer nordvest for hovedstaden Tegicigalpa. Hendes familie siger, at det var en likvidering.

"Retfærdighed, retfærdighed!" og "Berta lever", råbte mange hundrede demonstranter, da de lørdag deltog i begravelsen af menneskerettighedsforkæmperen.

Et andet medlem af miljøorganisationen, der befandt sig i et andet værelse, blev såret af skud ved attentatet.

Caceres, der var mor til fire, havde modtaget en række dødstrusler, men fortsatte sin kamp for de indfødte - navnligt Lenca-folket. Hun fik sidste år miljøprisen Goldman for sin indsats mod byggeriet af en dæmning, som kunne have fordrevet flere hundrede medlemmer af folket.

- Det feje drab på Berta er en tragedie, som kun ventede på at ske. I årevis var hun offer for vedvarende chikane og trusler, som skulle få hende til at opgive sit forsvar for den oprindelige befolknings rettigheder, siger Erika Guevara-Rosas, der er leder for Amnesty International i Sydamerika.

I Tegucigalpa fordømmer sikkerhedsminister Julian Pacheco drabet, som også bliver fordømt i FN, i Washington og i internationale miljøorganisationer.

Honduras har en af verdens højeste drabsrater.

/ritzau/AFP