Uro i Sydsudan: Forhandlinger om fred er indledt

Skrevet af admin

06/01/2014

Mest læste i dag

Sudan og Sydsudan nåede mandag til enighed om at indlede drøftelser om indsættelsen af en fælles militær styrke for at beskytte vitale oliefelter, oplyser Sudans udenrigsminister.

- Vi er i konsultationer med Sydsudan om at indsætte en samlet styrke for at beskytte oliefelterne i Syd, siger Ali Ahmed Karti, som tilføjer, at det er den sydsudanske regering, som har fremsat forslaget.

Sudans præsident, Omar al-Bashir, mødtes med sin sydsudanske modpart, Salva Kiir, i den sydsudanske hovedstad Juba tidligere mandag.

Udsigten til et militært samarbejde mellem de to lande kommer samtidig med, at den sydsudanske regering og oppositionen i landet har indledt formelle forhandlinger om våbenhvile og fred.

Forhandlingerne, der finder sted i nabolandet Etiopien, skulle have været indledt for flere dage siden.

Fredsprocessen blev skudt i gang med en ceremoni lørdag i Addis Abeba, hvor repræsentanter for de stridende parter og afrikanske mæglere er samlet på et luksushotel. Men derefter gik det i stå, mens kampene i Sydsudan tog til.

Omkring 200.000 er sendt på flugt af uroen, der brød ud midt i december, og regeringen har erklæret undtagelsestilstand i dele af landet.

Kampene står mellem præsident Salva Kiirs regeringshær og en løs alliance af etniske militser, der er loyale over for den afsatte vicepræsident, Riek Machar.

Flere tusinde mennesker frygtes at være dræbt under kampene, der brød ud 15. december.

Sydsudan, der i 2011 løsrev sig fra Sudan, er verdens yngste nation.

Der er på nuværende tidspunkt 11 danske soldater i Juba, Sydsudan. De 11 soldater arbejder fortsat i det internationale hovedkvarter i Juba.

- Der er forholdsvis roligt i Juba med en smule skyderi om aftenen, udtaler major Gert Kingo Andersen fra Sydsudan ifølge Hærens Operative Kommandos hjemmeside.

Kina, som er den største investor i Sydsudans olieindustri, har opfordret til en øjeblikkelig våbenhvile i Sydsudan.

- Kinas position i forhold til Sydsudan er meget klar, siger den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi.

- Vi ønsker, at kampene stopper med det samme, og at fjendtlighederne indstilles, siger Wang, som i Etiopiens hovedstad Addis Abeba har haft møder med både oprørere og regering.

/ritzau/AFP