Uro i Tunesien efter likvidering af oppositionspolitiker

Tunesisk politi affyrede torsdag aften tåregas for at sprede hundredvis af demonstranter, der i protest mod drabet på Mohamed Brahmi stormede et lokalt embedskontor i byen Sfax i den sydlige del af landet, oplyser øjenvidner til nyhedsbureauet Reuters. Demonstranterne kastede sten mod politiet, men der var umiddelbart efter episoden ingen rapporter om tilskadekomne eller døde.

Mohamed Brahmi var kendt som en udtalt kritiker af landets islamisk ledede regering og har som medlem af landets parlament været med til at udarbejde det nordafrikanske lands nye forfatning.

Flyselskabet Tunisair har aflyst alle flyafgange til og fra Tunesien fredag, hvor landets største fagforbund UGTT har varslet generalstrejke på grund af mordet på politikeren, fremgår det af en meddelelse fra flyselskabet.

USA fordømte torsdag »på det kraftigste« mordet på Mohamed Brahmi, der ifølge de indledende undersøgelser blev ramt af 11 skud:

»Dette er ikke det første politiske mord siden Tunesiens revolution, og der er ingen begrundelse for sådanne uhyrlige og feje handlinger i et demokratisk Tunesien,« sagde det amerikanske udenrigsministeriums stedfortrædende talsperson Marie Harf torsdag. Hun opfordrede desuden de tunesiske myndigheder til straks at foretage en »transparent og professionel undersøgelse« for at bringe gerningsmændene for retten.

Også Frankrigs præsident, Francois Hollande, har fordømt mordet. Han opfordrede indbyggerne i den tidligere franske koloni til at stå sammen om Tunesiens demokratiske udvikling.

Tunesiens præsident, Moncef Marzouki, opfordrede torsdag aften til ro, og bad ifølge Al Arabiya befolkningen om at »følge den rigtige vej, og til at samarbejde for at komme igennem denne fase sammen,« mens vrede demonstranter samledes foran Indenrigsministeriet for at kræve, at regeringen træder tilbage.

Den myrdede Mohamed Brahmi var en del af toppen i Tunesiens nationalistiske og sekulære parti, og han er blevet dræbt omkring et halvt år efter, at en anden fremtrædende sekulær tunesisk politiker blev likvideret. Det førte dengang til store protester og en politisk krise, og det tyder på, at torsdagens drab også får konsekvenser.

Dagens Gossip