Uro og drab spreder sig i Sudan

Urolighederne, der startede for et par dage siden, bunder i vrede over stigende brændstofpriser, som følge af en beslutning om at beskære statsstøtten, der har holdt priserne nede.

Myndighederne i det stramt styrede Sudan plejer at slå hårdt ned på alle tilløb til offentlige protester, og det var også tilfældet onsdag, hvor demonstranter samlede sig i Khartoums centrale del samt på hovedvejen, der fører til lufthavnen.

Begge steder blev de protesterende mødt af uniformeret og civilklædt politi.

Ifølge AFP fortsatte urolighederne i flere dele af Khartoum i de sene nattetimer, hvor gaderne genlød af råb om »Frihed, frihed« og »Folket vil have fjernet regimet«, samtidig er der blev lagt videoer ud på YouTube, der viser protesterne.

Torsdag oplyste læger og pårørende først, at 21 mistede livet ved gårsdagens uroligheder, og at ligene af de dræbte var bragt til et hospital i bydelen Omdurman. Antallet blev senere forhøjet til 29, fordi demonstranter var blevet dræbt flere andre steder, siden urolighederne startede mandag.

Torsdag blussede uroen op i et distrikt syd for Khartoum, hvor op mod 3.000 indbyggere brændte bildæk og kastede sten mod forbikørende biler. Politiet beskød derefter menneskemængden med gummikugler og tåregas, men der er ikke oplysninger om tab af menneskeliv.

Protesterne spredte sig også torsdag til havnebyen Port Sudan, 1.000 kilometer nord for Khartoum. Vidner fortæller, at 1.000 mennesker samlede sig og råbte slagord mod regeringen som for eksempel:

»Nej til højere priser. Nej til de der tjener penge på religion«, ifølge AFP henviste det sidste slagord til Sudans islamistiske regime.

Det såkaldte »Arabiske Forår«, der fejede flere regimer i det nordlige Afrika af pinden i starten af 2011, nåede aldrig til Sudan, og myndighedernes hårdhændede fremfærd blev understreget i en TV-tale, hvor guvernøren i Khartoum advarede om, at myndighederne vil slå igen »med en jernnæve« mod de, der ødelægger offentlig ejendom.

Sudan styres af præsident Omar al-Bashir, der har en international arrestordre fra den internationale straffedomstol i Haag hængende over sig.

Omar al-Bashir, der er sigtet for krigsforbrydelser i Darfur, har dog før været uden for Sudans grænser og havde planlagt at deltage i FNs generalforsamling, der finder sted i New York netop nu.

Men lige nu ser det ud, som om han må blive hjemme.

Ifølge Sudans statslige medier skyldes det, at Bashir ikke har fået visum til USA.

Dagens Gossip