Uro på det franske arbejdsmarked kan ramme fodbold-EM

Frankrig er gået ind i en uge, hvor fagforeninger har truet med strejkeaktioner, som vil skabe store forstyrrelser i transportsektoren. Utilfredsheden skyldes reformer, som den socialistiske regering har gennemført på arbejdsmarkedet.

Den eskalerende uro medførte i sidste uge benzinmangel, og den sker mindre end to uger før, fodboldfans begynder at strømme til Frankrig for at overvære EM-slutrunden, der begynder 10. juni.

Præsident François Hollande og regeringen afviser at give efter for de krav, som den stærkt venstreorienterede fagforeningen CGT har fremsat. Fagforeningen kræver, at Hollandes socialistiske regering opgiver de planlagte reformer.

CGT har opfordret til strejker på statsbanerne fra tirsdag og i Metroen i Paris.

Flyrejsende bør også indstille sig på aflysninger og forsinkelser.

Seks af Frankrigs otte olieraffinaderier var søndag lukket helt eller delvist på grund af fagforeningernes utilfredshed.

Hollandes regering insisterer på, at situationen forbedres for de franske bilister fra mandag, efter at mange har skullet holde i kø for at kunne købe benzin.

- Der er benzin på vej. Situationen er ved at blive bedre, men vi må stadig passe på, siger regeringens talsmand, Stephane Le Foll, til fransk TV3.

Hollande og hans premierminister, Manuel Valls, står fast på, at reformerne skal gennemføres, og at det vil skade alle arbejdende franskmænd, hvis de ikke gennemføres.

Valls siger, at den omstridte reform, der vil gøre det lettere at afskedige ansatte, er nødvendig, "fordi landet må bevæge sig fremad".

Hollande har sagt, at han kun vil søge genvalg ved præsidentvalget i 2017, hvis han får sænket arbejdsløsheden, der nu ligger over ti procent. Præsidenten ønsker med loven også at sende et signal til investorer om at satse på fransk arbejdskraft og produktion.

Modstandere siger, at lovpakken, som er et forsøg på at skabe mere fleksibilitet på Frankrigs traditionelt meget rigide arbejdsmarked, vil undergrave arbejderes rettigheder.

Reformen lægger også op til, at virksomheder skal forhandle mere direkte med deres ansatte om overenskomster frem for at underkaste sig store omfattende aftaler for hele deres sektor.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip