Uro på Tempelbjerget efter ja til israelsk overvågning

Skrevet af admin

25/10/2015

Dagens topnyheder

Israels beslutning om at indføre døgnovervågning ved al-Aqsa-moskeen på Tempelbjerget i Jerusalem har pustet yderligere til de aktuelle uroligheder i regionen.

På Vestbredden er en palæstinensisk kvinde søndag blevet skudt og dræbt, efter at hun trak en kniv og sårede en israelsk betjent.

Et andet sted stak og sårede en palæstinenser en israeler med en kniv, hvorpå gerningsmanden flygtede, oplyser israelsk politi.

Og ved endnu en hændelse søndag skød en bosætter en palæstinenser, som plukkede nogle oliven.

Palæstinenseren er alvorligt såret, efter han blev ramt flere gange, melder palæstinensiske sikkerhedskilder, som ikke beretter nærmere om episoden.

I snart fire uger har regionen oplevet daglige angreb. Mange af disse er forløbet efter samme mønster, hvor en palæstinenser med kniv har stukket en israeler, hvorpå palæstinenseren - i mange tilfælde - er skudt og dræbt af israelske sikkerhedsstyrker.

Konflikten udspringer af en bekymring hos palæstinenserne om, at jøderne trænger sig på ved al-Aqsa-moskeen, som jøder må besøge, men ikke benytte som bedeplads.

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har i den forgangne uge holdt møder med både den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, om, hvordan konflikten kan dæmpes.

Lørdag gav Netanyahu et løfte om, at israelerne ikke vil trænge sig yderligere på ved moskeen, der er det helligste sted for muslimer i Israel.

Samtidig sagde han, at man vil opstille overvågningsudstyr på pladsen i samarbejde med den jordanske stiftelse, som administrerer adgangen til moskeen.

Muslimer i Jerusalem har demonstreret over, at stadig flere jøder kommer ved al-Aqsa-moskeen, hvor nogle af dem - i strid med loven - beder.

Den palæstinensiske guvernør i byen, Adnan al-Hussein, siger, at kameraerne alene er til for at "overvåge, hvem der kommer ind og ud".

- Først når besættelsen ophører, bliver der ro, siger guvernøren.

Kerry har rost israelernes initiativ med overvågning.

53 palæstinensere er dræbt den seneste måned. I samme periode er otte israelere dræbt.

/ritzau/AFP