Uro: Tåregas og vandkanoner mod demonstranter i Ankara

TYRKIET: Urobetjente brugte tåregas og vandkanoner mod regeringsfjendtlige demonstranter i Ankara søndag aften blot få kilometer fra det sted, hvor premierminister Tayyip Erdogan tidligere på dagen havde advaret om, at hans tålmodighed var ved at slippe op, skriver Reuters.

Premierministeren tordnede mod demonstranterne, der har krævet hans afgang, og sammenlignede urolighederne med hærens forsøg på at vælte ham for seks år siden.

Erdogan opfordrede sine tilhængere og det regerende parti, AKP, til at »give dem en lærestreg ved stemmeurnerne« ved næste års tyrkiske lokalvalg.

Samtidig fastslog premierministeren ifølge Reuters også, at der efter flere dages protester er grænser for hans tålmodighed med demonstranterne.

»Vi har været tålmodige, og vi vil være tålmodige, men der er en grænse for tålmodigheden,« lød det fra Erdogan.

»De, der nu er på Taksimpladsen, de der nu brænder og hærger forskellige steder i landet, i hvilken friheds navn gør I det,« spurgte premierministeren ud i forsamlingen.

De foregående dage har aften og nattetimerne været præget af voldsomme konfrontationer mellem politi og demonstranter på Ankaras centrale Kizilayplads og på pladser i andre storbyer, mens politiet efter deres fatale fremfærd mod demonstranter på Taksimpladsen for en uge siden har holdt sig væk herfra.

Dengang begyndte demonstrationerne som en protest mod opførelsen af et indkøbscenter på et grønt område ved pladsen. Herfra har protesterne spredt sig til hele landet og taget karakter af et opgør med Erdogan, der beskyldes for at islamisere det ellers sekulære tyrkiske samfund.

Lørdag meddelte han gennem regeringspartiet AKP, at ikke bliver tale om at holde valg i utide. Der er lokalvalg næste år og parlamentsvalg i 2015.

Dagens Gossip